Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Geuzenpenning naar priester Alejandro Solalinde Guerra

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: vrijdag 11 januari 2019 12:38

Foto: Rechts op de foto priester Alejandro Solalinde Guerra


De 73-jarige Mexicaanse priester Alejandro Solalinde Guerra krijgt de Geuzenpenning 2019. Dit heeft de stichting achter de jaarlijks uitgereikte prijs bekend gemaakt. Guerra biedt door middel van een opvanghuis een veilige plek aan migranten, die vervolgens op adem kunnen komen en voedsel krijgen.

Dagelijks proberen wanhopige migranten de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten over te steken, op zoek naar een beter leven voor hen en hun familie. Het is een gevaarlijke reis die bovenop vrachttreinen of te voet wordt afgelegd. Velen halen de grens niet. Onderweg lopen ze groot gevaar te worden mishandeld, beroofd, ontvoerd voor losgeld, verkracht of vermoord.

Guerra opende in 2007 zijn opvanghuis Hermanos en el Camino (Broeders Onderweg) in het zuidelijk gelegen Ciudad Ixtepec. Op die plek komen hele groepen migranten samen. Deze locatie trekt dan ook allerlei drugsbendes aan, die daar makkelijker hun slag kunnen slaan. De priester helpt met veel vrijwilliger jaarlijks zo'n 20.000 mensen, terwijl hij geïntimideerd en bedreigd wordt door lokale autoriteiten, bendes en drugsmokkelaars.

De Geuzenpenning wordt sinds 1987 toegekend aan hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten om hen eer te bewijzen en te steunen. De Stichting Geuzenpenning is opgericht door voormalige Nederlandse verzetsstrijders die actief waren in de Tweede Wereldoorlog, voornamelijk rond Vlaardingen, Maassluis en Rotterdam. Vorig jaar ging de Geuzenpenning naar de organisatie Girls Not Brides.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS