Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Gevelsteen 'Goude Leeuw' is weer goud

Door: Kyra Moor

Gepubliceerd op: woensdag 4 september 2019 12:14

Foto: Zoltan Varro


De Goude Leeuw is bijna af. De 450 jaar oude gevelsteen uit Maassluis wordt in Maasland gerestaureerd. Afgelopen weekend kreeg de leeuw zijn gouden randje. En werken met bladgoud is volgens restaurateur Zoltan Varro een hele klus.

Vroeger was bladgoud een heel licht materiaal, wat makkelijk kon wegwaaien. Nu is het goud aangebracht op een lapje papier: "Ze hebben er een soort sticker van gemaakt". Zo waait het niet weg en kan het makkelijk worden geknipt. Daarna wordt het op de steen aangebracht met lijm: "Na drie volle dagen voelde ik mijn vingertoppen niet meer, door het hard aandrukken van het bladgoud", aldus Varro.

De gouden leeuw hing sinds 1614 aan de gevel van herberg 'De Goude Leeuw' aan de Noordvliet in het centrum. Toen dat pand in de jaren zestig van de afgelopen eeuw werd gesloopt, zorgde Maassluizer Willem Molenaar ervoor dat de steen behouden bleef.

Het vergulden van de gevelsteen heeft vier dagen geduurd, de gehele restauratie neemt een maand in beslag. Op 28 september wordt de steen onthuld aan een hoekhuis op de Veerstraat in het centrum van Maassluis.

Donderdagochtend is de steen alvast ingehesen. Er moet alleen nog een lijst omheen.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS