Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Gezichtsbepalende kerk Maasland zeven maanden dicht

Door: Dennis van Schie

Gepubliceerd op: maandag 8 januari 2018 14:44


De Oude Kerk in Maasland krijgt een andere inrichting. Daarom gaat het gebouw zeven maanden dicht. Het liturgisch deel wordt beweegbaar, er komt isolatie onder de vloer te liggen en er worden grafzerken verplaatst.

De herinrichting is begin deze maand begonnen. "Al ruim 800 jaar is de Oude Kerk een bepalend gebouw in Maasland en dat willen we voor de toekomst graag zo houden", laat de kerk weten.

De gereformeerde gemeente en de protestantse gemeente in het dorp zijn in 2015 gefuseerd. "Toen moesten wij besluiten welk kerkgebouw te behouden", zegt Peter van Rijs, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters. "Wij besloten om voortaan de Oude Kerk te gebruiken".

Grote brand
In 1945 ging de kerk bijna volledig verloren, omdat er per ongeluk vuur uitbrak. In dat jaar werd in Nederland de overwinning op Napoleon in de slag bij Waterloo (18 juni 1815) gevierd. Een afgevuurde lichtkogel verwoestte de kerk voor een groot deel. Alleen de muren bleven overeind staan.

Na de brand is een aantal zwaar beschadigde grafzerken in de kerk van het koor naar het midden verplaatst. Tijdens de herinrichting worden de zerken weer naar de oorspronkelijke plaats gebracht. Voor het opknappen van die zerken kan de kerkgemeente alle financiële steun gebruiken.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Varend Corso 2018
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS