Archief
Dennis van Schie

Dennis van Schie

Grasparkeerplaatsen in woonwijk Maasland

Parkeren op gras in de straat. Binnenkort kan dat ook in Midden-Delfland. De gemeente heeft, zoals de naam al doet vermoeden, de Plantage in Maasland veranderd in misschien wel de groenste straat van Midden-Delfland.

Voor de huizen ligt gras waar de bewoners voortaan hun auto moeten neerzetten. Door deze groene ondergrond wordt regenwater sneller afgevoerd naar het oppervlaktewater. Door het veranderende klimaat regent het niet alleen vaker maar vooral harder.

Bovendien zijn de groenbakken in de straat verdiept aangelegd, zodat ook hier regenwater sneller naartoe kan. Als klap op de duurzame vuurpijl maakt de straatverlichting gebruik van bewegingssensoren en gaat het led-licht dus uit als er geen beweging is.

Bewoners in de straat zijn optimistisch, maar ook afwachtend. "Netjes, het was hard nodig", zegt de een. "Blijft het groen?", vraagt de ander zich af. "Zodra auto's er op staan, lijkt mij dat het allemaal bruin is".

Wethouder Hans Horlings tempert de twijfels en zegt dat dit de toekomst is. "Uiteraard doen wij dit samen met bewoners, maar het gaat wel deze kant op." Midden-Delfland heeft de eer hoog te houden als het gaat om groen en duurzaam bezig zijn. In 2015, 2016 en 2017 is zij uitgeroepen tot meest duurzame gemeente van Nederland.