Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Groen gas uit zuiveringsinstallatie Harnaschpolder

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: vrijdag 26 juli 2019 14:53

Foto: HH Delfland


Het Hoogheemraadschap van Delfland gaat jaarlijks ongeveer 4,5 miljoen kubieke meter groen gas leveren aan Westland Infra. Daarvoor ondertekenden secretaris-directeur Pieter Janssen van Delfland en Paul Langereis, directeur van Westland Infra Netbeheer vrijdag een overeenkomst. Het groene gas is afkomstig uit de afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) in de Harnaschpolder in Den Hoorn.

In de awzi wordt nu jaarlijks 7 miljoen kubieke meter biogas geproduceerd, dit komt vrij bij het vergisten van het slib uit de zuivering. In de huidige situatie wordt dit grotendeels omgezet naar elektriciteit. De vrijgekomen warmte wordt gebruikt om diverse ruimtes te verwarmen. De restwarmte wordt gekoeld en niet benut. Delfland stelde eerder dat de huidige werkwijze voor veel verlies zorgt. Veel warmte gaat verloren en er wordt CO2 en onverbrand methaan uitgestoten.

Door biogas om te zetten naar groen gas, kan Delfland gaan bijdragen aan verduurzaming. Volgens het hoogheemraadschap is het groene gas goed voor de vergroening van 30 miljoen kilometer wegtransport.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS