Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Groen gas uit zuiveringsinstallatie Harnaschpolder

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: vrijdag 22 november 2019 11:36


De zuiveringsinstallatie Harnaschpolder gaat groen gas produceren. Het Hoogheemraadschap van Delfland en Delfluent Services (onderdeel van waterbedrijf Evides) hebben een installatie gebouwd die biogas – dat vrijkomt bij het vergisten van slib uit rioolwater – omzet naar gas van aardgaskwaliteit. Het gas wordt geleverd aan de transportsector.

Donderdag 28 november wordt de installatie officieel geopend door Evides-directeur Annette Ottolini en hoogheemraad Ruud Egas. Evides wil in 2025 klimaat- en energieneutraal zijn. Ottolini: "Daarbij willen we samen met onze partners actief bijdragen aan de versnelling van de energietransitie. De groengasinstallatie op Harnaschpolder is daar een succesvol voorbeeld van, dat veel energie en grote milieuwinst levert."

Delfland is al eerder begonnen met het omzetten van biogas naar groen gas. Daarvoor werd vorig jaar een installatie gebouwd op zuivering De Groote Lucht in Vlaardingen. Hoogheemraad Egas: "Nu hebben wij samen met Delfluent Services ook een groengasinstallatie gebouwd op de grootste zuiveringsinstallatie van Nederland. Ik ben daar ontzettend trots op."

Op AWZI Harnaschpolder zuiveren Delfland en Delfluent Services in totaal zo’n 71,5 miljard liter afvalwater per jaar. Het groene gas wordt verkocht aan de transportsector en geleverd via het netwerk van Westland Infra. Het is jaarlijks goed voor het vergroenen van 30 miljoen kilometer wegtransport: dat is 750 keer met een vrachtwagen duurzaam de evenaar rond.

Na de officiële ingebruikname wordt door middel van licht de zuivering één avond letterlijk in het groen gezet.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS