Archief

Grondverzettingsbedrijven in regio willen soepelere PFAS-norm

De demonstratie op het Malieveld tegen de strenge PFAS-norm en het stikstofbeleid van woensdag wordt ook door grondverzettingsbedrijven uit onze regio gesteund. Ook directeur Jan Vrij van AH Vrij in Wateringen gaat naar Den Haag. Zijn bedrijf liep in de afgelopen drie maanden 120.000 euro opbrengst mis, omdat hij nu moet betalen om grond kwijt te raken.

"Dit terwijl we normaal geld kregen als we de grond leverden als schone grond." PFAS is een verzamelnaam voor ruim 6.000 chemische stoffen die in de grond zitten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelde in juli een voorlopige PFAS-norm in, waardoor er niet meer dan 0,1 microgram PFAS per kilo in de grond is toegestaan. Anders zou mogelijk de gezondheid of het milieu in gevaar komen.

"We handelen hier op jaarbasis in zo'n 100.000 ton schone grond", legt Vrij uit. "Op dit moment moeten we grond die we voorheen verkochten als schoon nu afwaarderen naar licht verontreinigd. Alleen maar omdat die PFAs-waarde erin zit, waardoor we de grond niet kwijt kunnen. Waar wij nu voor strijden is om die 0,1 op te hogen naar bijvoorbeeld 1 procent. Dan zijn wij voorlopig tevreden, dan kunnen we de grond weer redelijk kwijt."

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven is deze week bij AH Vrij op het bedrijf geweest. Ze heeft nu beloofd om de norm te versoepelen, maar waarnaar is nog onduidelijk. De directeur hoopt in elk geval dat er snel iets gebeurt. "Anders gaan er snel ontslagen vallen. Niet direct bij ons, want wij gaan minder mensen inhuren. Maar de bedrijven waar wij mensen inhuren, daar wordt het wel een probleem."

Categorieen:
Wateringen Economie