Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage uploaden op onze website. Wij zullen deze controleren en bij goedkeuring publiceren.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Grote reddingsactie voor honderden met olie besmeurde zwanen

Door: Nelleke Arnout

Gepubliceerd op: zondag 24 juni 2018 10:49

Foto: Jelle de Jong - Situatie bij Rozenburg


Door de grote hoeveelheid olie die bij de Botlek in het water is gelekt nadat een tanker tegen een steiger aanvoer, zitten honderden zwanen onder de olie. Bij Rozenburg zijn door Het Reddingsteam Zeedieren ongeveer 800 besmeurde vogels geteld, bij Hoek van Holland zo'n 30. Vanuit Maassluis gaan zondag zeker zes dierenhulporganisaties op pad om de vogels te redden.

Het Reddingsteam Zeedieren, Dierenambulance Rotterdam, Dierennoodhulp West NL en andere dierenhulpdiensten verzamelen zondagochtend bij de veerpont in Maassluis. Vanaf daar gaan ze gespreid op pad om zoveel mogelijk dieren te redden. Theo de Wijs van het Reddingsteam Zeedieren spreekt van 'honderden olieslachtoffers'. "Die olie is puur vergif, er zitten hele schadelijke stoffen in", zegt hij. "Daarnaast werkt de olie in hun veren als keukenstroop in je haren: alles kleeft aan elkaar en je krijgt het er niet meer uit. De dieren kunnen daardoor niet meer zwemmen en niet meer vliegen."

Pendeldienst naar de opvang
Het lastigst is om de dieren op zee te redden. "De zwanen op land kunnen we redelijk makkelijk vangen", zegt de Wijs, "maar de vogels op zee zijn de grootste uitdaging. Die kunnen heel snel alle kanten op gaan." Inmiddels zijn brandweer en Rijkswaterstaat met boten bij de reddingsactie aangesloten. Als de vogels van het water zijn gehaald worden ze naar de kant gebracht. "Er staan 6 a 7 dierenambulances uit de hele regio klaar, die als pendeldienst naar vogelopvang Karel Schot in Rotterdam gaan rijden. Die zwanen moeten zo snel mogelijk van die olie af want anders gaan ze dood. Het is een ramp . Ik heb nog nooit zoiets van deze omvang gezien en ook nog eens langs de hele rivier", zegt Peter van Baarle van de Dierenambulance tegen mediapartner RTV Rijnmond.

Voldoende vrijwilligers
Op sociale media vragen veel mensen of ze de organisaties kunnen helpen. Eerder werd door de organisaties inderdaad om hulp gevraagd, maar dat is inmiddels niet meer nodig. Handhaving Maassluis meldt op Facebook dat er inmiddels voldoende vrijwilligers zijn. Er zijn tientallen vrijwilligers vanuit het hele land gekomen om te helpen. Wel wordt er nog druk gezocht naar grote bakken en doeken om de dieren mee te vervoeren. 

De hulpverleners verwachten zeker de hele dag bezig te zijn. Theo de Wijs: "Zolang de olie op het water ligt, krijg je nieuwe slachtoffers. Het is dus zaak dat het heel snel opgeruimd wordt." Verschillende jachthavens zijn nu gesloten om verdere verspreiding van olie te voorkomen, onder meer de jachthaven in Maassluis. Schepen kunnen er voorlopig niet in of uit.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS