Archief
WOS

WOS

Hidde de Brabander wil cacaoplantage in Westland

Patissier Hidde de Brabander uit Monster is cacaoliefhebber ten top. Naast een boek over chocolade dat vandaag verschijnt, is hij volop bezig zijn eigen cacaoplantage in Westland te ontwikkelen.

Bij binnenkomst in zijn woning in Monster, komt de geur van cacao je al tegemoet. Weckpotten met cacaosnippers, cacaobonen en cacaoboter staan overal én op tafel ligt een hoge stapel van zijn nieuwste boek 'Chocolaterie'. "Chocolade is wat mij betreft het allermooiste ingrediënt dat ik kan gebruiken," aldus de meesterbakker, die werd opgeleid bij Banketbakkerij Roodenrijs in Wateringen.

Cacaoplantage

Hoewel hij inmiddels werkt voor 24Kitchen, Koffietijd en vandaag zijn derde boek 'Chocolaterie' uitbracht, denkt de nuchtere patissier uit Monster er niet over om het Westland te verlaten. Sterker nog: hij wil naast groente, fruit, cress en eetbare bloemen, ook cacao een plek in de kassen geven. "Westland is de plek waar alles groeit en bloeit, alleen nog geen cacao," zegt hij.

"Dat groeit alleen aan de evenaar, omdat het op andere plekken te koud is. Maar met de glazen daken hier in het Westland kunnen we dat probleem tackelen. Zo ontstond het idee om de eerste cacaoplantage van Nederland, hier in Westland te beginnen."

Oogsten

Het duurt wel nog even voordat we de eerste cacaoboon kunnen proeven. "Ik hoop dat volgend jaar alle planten staan. Maar het duurt minimaal drie jaar voordat een cacaoboom vruchten gaat geven. Dus pas in 2025 kunnen we écht gaan oogsten."

Tot die tijd biedt De Brabanders nieuwste boek Chocolaterie genoeg lekkers. "In dit boek vertel ik over de geschiedenis, waar chocolade vandaan komt, hoe chocolade wordt gemaakt, maar ook hele toffe recepten van brownies tot ingewikkelde chocoladerecepten. Ik hoop dat mensen chocolade steeds meer leren waarderen en uiteindelijk bij mij in de plantage komen kijken om aan de boom de eerste vruchten te zien hangen."