Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Historisch kruis van ingestorte toren terug in Oude Kerk Maasland

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: woensdag 18 september 2019 10:32

Foto: PG Maasland


Het historische kruis dat tot 1945 op de kerktoren van de Oude Kerk in Maasland stond, is terug in de kerk. Het kruis heeft de afgelopen jaren in het oude gemeentehuis van het dorp gestaan, maar moest daar in verband met de verkoop weg.

Op maandag 18 juni 1945 brandde de kerk vrijwel volledig af nadat een lichtkogel uit een seinpistool een grote brand veroorzaakt had. Hoewel brandweerkorpsen uit omliggende gemeenten kwamen helpen, bleven alleen de muren overeind. De torenspits stortte volledig in. Twee jaar later begon de heropbouw van de kerk.


Het kruis dat op de torenspits stond, stamt mogelijk van vóór de reformatie (zestiende eeuw), al wordt dit nog verder uitgezocht. De bedoeling is dat het kruis een plaats krijgt boven de ingang naar het schip van de kerk.

De haan die op het kruis stond, is overigens te zien in museum De Schilpen.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS