Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Hoe blijven manegepaarden fit? Bram Chardon rijdt met achtspan Den Hoorn in

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: donderdag 19 maart 2020 08:16

Foto: Omroep West


Hoe zorg je ervoor dat manegepaarden en –pony’s goed getraind blijven? Met deze vraag worstelen paardenbedrijven in het land nu de manegelessen niet door mogen gaan vanwege het coronavirus. Manege Chardon in Den Hoorn laat leerlingen en medewerkers van het bedrijf deze paarden rijden en had daarnaast een creatieve oplossing. Topmenner en Europees kampioen Bram Chardon ging met een achtspan het dorp in.

Alle manegebedrijven in het land hebben de manegelessen stil moeten leggen vanwege het coronavirus en hebben hun kantines gesloten. Mensen die een eigen paard of pony op een manege hebben staan, mogen hun dier wel komen trainen. Deze dieren zijn dus onder dak, maar de vraag voor vrijwel alle manegebedrijven is hoe de soms tientallen manegepaarden- en pony’s fit kunnen blijven nu alle lessen geschrapt zijn.

Chardon erkent dat dit een uitdaging is. "Wij hebben onze medewerkers en weekendhulpen ingezet om onze manegepaarden te trainen", zegt hij. "Daarnaast nemen wij als familie, de paarden die aangespannen kunnen lopen vaker mee in ons trainingsschema."

Achtspan
Dinsdag had Chardon een creatieve oplossing gevonden waarbij zoveel mogelijk paarden in een keer getraind werden. Hij was met een achtspan Den Hoorn in gegaan. Chardon: "We hebben acht van onze Lippizaners in een span gezet om ze allemaal beweging te geven."

De gevolgen van de coronamaatregelen zijn voor manege Chardon nog te hanteren. Vorig jaar is de bedrijfsstructuur veranderd zodat de nadruk meer op de pensionstalling, de wedstrijdsport en de MBO paardensportopleiding ligt en minder op het manegebedrijf.

Bedrijfsstructuur
"We zijn teruggegaan van veertig manegepaarden en –pony’s naar 24 en van zeshonderd lesklanten naar 130", zegt Chardon. "Daar hebben we nu profijt van. Andere bedrijven die alleen zijn gericht op manegelessen worden veel harder getroffen. Wij leveren nu ongeveer twintig procent in, terwijl dit vorig jaar nog vijftig procent zou zijn geweest."

Het wedstrijdprogramma van Chardon komt op dit moment niet onder druk te staan. "Het valt relatief gunstig", zegt Chardon. "We hebben de indoorfinales gehad in februari en nu zitten we in de overgangsfase van het winter- naar het zomerseizoen. De eerste grote internationale wedstrijd staat gepland in april en in mei is een voor ons belangrijke landenwedstrijd in Engeland. Het is onzeker of dit allemaal doorgaat. In september is het WK in eigen land en ik hoop dat dan alles weer op de rit is en het virus is verdreven."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS