Archief
foto Omroep West

foto Omroep West

Hoe herken je iemand die verdrinkt?

Iedere zomer vallen er doden te betreuren door verdrinking op zee. Afgelopen zondag ging het mis voor de kust van Scheveningen. Maar hoe herken je het wanneer iemand in het water in de problemen raakt?

Een veel gehoord clichébeeld is: 'Een drenkeling met spartelende armen in het water, die roept om hulp'. Net als in de film dus. Maar volgens lifeguard Tanja Middelburg van de Westlandse Reddingsbrigades klopt daar helemaal niets van: "Het lichaam is in een overlevingsmodus als het proces van verdrinking begint, dus het lichaam heeft daar helemaal geen energie voor".

Maar hoe zie je dan dat een drenkeling in nood verkeerd? Middelburg geeft toe dat het voor een leek moeilijk te beoordelen is, maar een geoefend kijker herkent de signalen: "Vaak gaat het hoofd wat naar achter en worden de armen wijd uitgestrekt om zo lang mogelijk boven water te blijven drijven", zegt ze tegen mediapartner Omroep West.

Elke seconde telt

Bij een verdrinking telt elke seconde, want het voltrekt zich in twintig tot zestig seconden. De hulp van andere badgasten is volgens de Westlandse lifeguard dus van harte welkom: "Als ze het zien, dan kunnen ze sowieso 112 bellen. Wij adviseren niet om meteen zelf het water in te gaan vanwege de eigen veiligheid. Indien mogelijk met een touw of een tak proberen contact te maken met het slachtoffer. En zorgen dat ze de positie van de drenkeling kunnen en blijven bepalen".

Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. En dus adviseert de Westlandse Reddingsbrigades om altijd met z'n tweeën te gaan zwemmen, want dan kan je elkaar in de gaten houden. Verder moet je altijd contact houden met de bodem en dus niet te ver gaan zwemmen. En, het klinkt vanzelfsprekend: maar de combinatie van alcohol en zwemmen wordt afgeraden.

Categorieen:
Westland 112