Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Hoek van Holland herdenkt kindertransporten Tweede Wereldoorlog

Door: Nelleke Arnout

Gepubliceerd op: zondag 2 december 2018 15:28

Foto: Diana de Bruijn - Karin van Paassen legt bloemen


Bij het monument aan de Koningin Emmaboulevard in Hoek van Holland hebben zo'n vijftig mensen zondagmiddag de kindertransporten van vlak voor de Tweede Wereldoorlog herdacht. Bij de herdenking werden gedichten voorgelezen en bloemen gelegd.

De Kindertransporten brachten in 1938 en 1939 zo'n 10.000 jonge Joodse kinderen in veiligheid. Verschillende treinen vanuit Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Polen brachten de kinderen naar Hoek van Holland, waar de reis werd vervolgd per boot. Die eindigde in Londen, waar de kinderen werden ondergebracht in gastgezinnen.

De herdenking in de Hoek, die om 13.00 uur startte, was onderdeel van een wereldwijde. Op hetzelfde moment werden ook bloemen gelegd in Londen, Berlijn en Gdanks (Polen) bij soortgelijke Kindertransportmonumenten. De Nederlandse herdenking is georganiseerd door leerlingen van de Van Rijckevorselschool onder leiding van leraar Ben Blokland. 


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
greve
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS