Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Hoekse Druppies hebben tijd van hun leven in Estland

Door: Nelleke Arnout

Gepubliceerd op: zaterdag 9 juni 2018 12:41


Elf groep 8-leerlingen van de Rijckevorselschool en de Driemaster uit Hoek van Holland hebben afgelopen week de tijd van hun leven gehad. Zij deden als De Hoekse Druppies mee aan de internationale finale van The Lego League in Tallinn, Estland. Ze wonnen niet, maar dat mag niet deren, blikt juf Mariëlle Montizaan zaterdagochtend terug. "Dit is een ervaring waar ze hun hele leven op kunnen teren. Gewoon fantastisch", zegt zij.

Afgelopen woensdag, donderdag en vrijdag waren de finalewedstrijden van de Lego League. Zij hadden die bereikt met hun ontwerp voor een 'ideale watertuin', een woonwijk zonder wateroverlast doordat regenwater wordt opgevangen in een ondergrondse container. Daarmee wonnen ze de regiofinale in De Lier. Vervolgens werden de Druppies derde op de Beneluxfinale in Leeuwarden, en dat gaf ze een ticket naar Estland. 


En dus reisden de kinderen samen met twee juffen naar Tallinn. De finale was in een 'gigantische' ijshal, waar de Druppies met nog 100 andere teams samenkwamen om hun projecten te presenteren. In het Engels, want de teams komen van over de hele wereld. Juf Mariëlle: "We hadden concurrentie uit Brazilië, Japan, Australië... En ze hebben alles in het Engels uitgelegd. Ze kregen ook veel complimentjes. Onze Druppies zijn gemiddeld 11, dus ik ben ontzettend trots op ze."

Drie dagen lang mochten de basisschoolleerlingen laten zien wat ze kunnen. Maar hun echte moment van stralen kwam vlak voor de ceremonie waarin de winnaar bekend werd gemaakt. Samen met een LegoLeague-team uit Eindhoven mochten de Druppies het podium op om keihard heen en weer te springen op het nummer 'Links Rechts' van de Snollebollekes.

Wie er uiteindelijk won, "wist niemand eigenlijk precies meer", aldus juf Mariëlle. "Volgens mij was het een team uit Noord Europa. Het maakt ook niet uit; het was een groot, leerzaam feest om daar te zijn, zeker met al die andere teams. De kids hebben gedanst met Brazilïanen, zakgelopen met Spanjaarden..."

En nu is het avontuur bijna voorbij. Zaterdag zijn de scholieren naar een klimpark in Estlandse stad. "De kinderen hebben alles gegeven. Ze zijn vermoeid, maar nog steeds enthousiast. Zijn nu lekker aan het klimmen, de laatste energie kwijt", aldus juf Mariëlle. Zondagochtend vliegen ze terug naar Nederland. Op Schiphol staat dan een comité klaar. "Voor het applaus. Want de kids komen met hun medaille om het vliegtuig uit", besluit Mariëlle.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
DON Feestweek
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS