Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Honey Waterway wordt nu ‘maai-way’

Voordat burgers in de regio zich verbaasd afvragen, waarom meerdere bijenvriendelijke bermen worden gemaaid, heeft het Hoogheemraadschap van Delfland vrijdag een verklarend verhaal de wereld ingestuurd. Het gaat om de zogenoemde Honey Waterway-bloemstroken die in het afgelopen voorjaar zijn ingezaaid op dijken in Schipluiden, Maassluis en Hoek van Holland.

De bijen en andere insecten hebben er inmiddels lekker van gegeten in de zomer en de bloemen hebben hun zaden voor volgend jaar laten vallen. "Je zou kunnen zeggen, dat de zomerbloemen hun werk hebben gedaan. Dus nu kunnen wij de bloemen tot tien centimeter boven de grond afmaaien. Dat is nodig om ruimte te bieden aan de bloemen die dit najaar opkomen", zo wordt toegelicht.

Zonnebloemzaad
Op de Honey Waterway-trajecten zijn deze zomer onder meer duizendblad, korenbloem, knoopkruid, margriet, rolklaver en wilde peen te vinden. Betrokken buurtbewoners in Maassluis hebben zelf zonnebloemzaad uitgestrooid in het bloemenbed. "Hiermee kunnen wij bij het maaien helaas geen rekening houden. Ook de zonnebloemen moeten ruimte maken voor de najaarsbloemen", aldus Delfland.

Waarom maaien?
Per locatie bekijkt Delfland wat er nodig is om de ontwikkeling van de Honey Waterway zo optimaal mogelijk te maken. Afhankelijk wat er opkomt en hoe de bloei zich ontwikkelt, gaan het waterschap de bermen maaien. Het proces van voorjaarsbloei, bloemen in de zomer en een najaarsbloei afgewisseld met een of twee maaibeurten wordt de komende jaren herhaald om de ontwikkeling van het meerjarig uitgestrooide zaad te stimuleren. Zo streven de initiatiefnemers ernaar om van voorjaar tot najaar een voedselaanbod te bieden voor insecten.

Deborah Post
Het Hoogheemraadschap van Delfland zoekt aansluiting bij initiatieven die vanuit de maatschappij ontstaan. Zo ook met Honey Highway, het inmiddels alom bekende project van Deborah Post uit Schipluiden.

Met de Honey Waterway verbindt Delfland de natuur onderwater met de natuur bovenwater. Met deze bloemrijke dijk wil dit hoogheemraadschap een bijdrage leveren aan het tegengaan van de massale bijensterfte in Nederland.


Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS