Archief

Hoofdlijnen klimaatakkoord haalbaar voor glastuinbouwsector

"Uitdagend, maar zeker realistisch", noemt Sjaak van der Tak van LTO Glaskracht Nederland de dinsdag gepresenteerde hoofdlijnen van het klimaatakkoord voor de glastuinbouwsector. In 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen in Nederland zijn gehalveerd ten opzichte van 1990.

Een van de uitdagingen is het uitbreiden van het aantal aardwarmtebronnen, van 17 naar 50. Ook moeten er warmtenetten worden aangelegd, moet er jaarlijks voldoende externe CO2 worden aangeleverd en moet er jaarlijks circa 300 hectare aan energiezuinige kassen worden gebouwd.

Volgens Van der Tak zijn de ondernemers in de glastuinbouw koplopers. Maar om dat zo te houden is volgens hem het behoud van de huidige stimuleringsregelingen en ondersteuning van de rijksoverheid voor warmtenetten en CO2-afvang noodzakelijk.

Na de zomer wordt het klimaatakkoord op basis van de hoofdlijnen verder uitgewerkt. De onderhandelingen over financiƫn en de uitvoering moeten dus nog plaatsvinden. "Als Den Haag mee gaat in onze uitgangspunten, is de glastuinbouwsector in 2040 vrij van fossiel", meent Van der Tak.

Categorieen:
Duurzaam