Archief
Bas Booister

Bas Booister

Hoogheemraadschap start dit jaar met aanleg waterbergingen

Het Hoogheemraadschap van Delfland start nog dit jaar met de aanleg van waterbergingen in 's-Gravenzande en Poeldijk. Deze waterbergingen moeten de kans op wateroverlast in tijden van extreme regen verkleinen. De aanleg kost naar verwachting zo'n 16,5 miljoen euro, waarvan Westland 8,6 miljoen moet ophoesten, zo werd eerder berekend.

De twee locaties zijn gekozen na een inventarisatie van 47 mogelijke bergingen door het hoogheemraadschap. De locatie in Poeldijk betreft tuinbouwgebied dat als niet-duurzaam dan wel niet-vitaal kan worden gezien. Waterhuishoudkundig ligt deze locatie volgens het hoogheemraadschap optimaal om wateroverlast te voorkomen.

De tweede locatie ligt in Westland wat gevoeliger. Het gaat om een deel van het terrein van Jan Olsthoorn aan de Galgenweg. Het ligt tussen de kernen van 's-Gravenzande en Naaldwijk en wordt ingericht als waterrijk park met wandel- en struinpaden en als een kleinschalig evenemententerrein.

De verwachting is dat de realisatie van de waterbergingen op zijn vroegst eind 2025 afgerond is.

Ecologische zones

Het waterschap gaat samen met de gemeente nog meer doen. Zo worden de ecologische zones verder uitgebreid. En recreƫren in en op het water komt aan bod. De Westlandse bruggen worden bijvoorbeeld bij vervanging waar mogelijk opgehoogd, zodat de doorvaart makkelijker wordt. Uit oogpunt van waterveiligheid wordt onder andere de Lange Wateringkade in Kwintsheul opgehoogd en verbeterd.

Bedrijven en particulieren worden gevraagd om zich ook in te zetten voor een klimaatkrachtig Westland. Initiatieven als Rainlevelr bij de tuinders worden voortgezet. Scholen kunnen ook dit jaar een bijdrage vragen uit de stimuleringsregeling klimaatadaptatie als zij hun schoolplein 'groenblauw' willen inrichten. En ook Operatie Steenbreek, waarbij we mensen oproepen hun tuintegels te vervangen voor groen, wordt voortgezet in 2020.