Archief

Illegaal vuurwerk onderschept: 'Genoeg om gevel uit woning te blazen'

Op verschillende plekken in Westland is donderdag illegaal vuurwerk onderschept. In een huis in Honselersdijk vonden agenten genoeg illegaal vuurwerk "om een complete gevel uit de woning te blazen".

Een 16-jarige Honselersdijker bleek al langer te knutselen met illegaal vuurwerk, zonder dat zijn ouders en hijzelf de gevaren hiervan inzagen. Volgens de politie is zelfgemaakt vuurwerk niet anders dan onvoorspelbare bommen.

In woningen in Naaldwijk, Monster en Maasdijk vonden agenten cobra's, nitraten, mortieren, rookbommen en strijkers. Al het vuurwerk is in beslag genomen. Een fors aantal verdachten wordt nog op het bureau uitgenodigd voor verhoor. Zij krijgen een proces-verbaal. Alle verdachten worden aangemeld voor een bestuurlijke maatregel bij de betrokken gemeenten. Denk hierbij aan een meldplicht tijdens de jaarwisseling of een gebiedsverbod.



"De politie had de namen en rugnummers van zes personen", zei burgemeester Van Ardenne van Westland donderdagavond over de actie. In totaal vond de politie 175 kilo zwaar illegaal vuurwerk op 23 adressen in de regio, waaronder in Noordwijkerhout, Katwijk, Leiderdorp en Voorhout.

De politie gebruikt verschillende methodes om illegaal vuurwerk op te sporen. Zo wordt op Instagram en andere vormen van social media gezocht naar verkopers van illegaal vuurwerk. Verder werkt de politie samen met betalingsorganisaties en postpakketbedrijven.