Archief
Archief WOS Media 3

Archief WOS Media 3

In hoger beroep lagere straffen voor Haagse jeugdbende

Het gerechtshof in Den Haag heeft negen leden van een Haagse jeugdbende woensdag in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen van maximaal 49 maanden. Drie van hen zijn vrijgesproken. De groep pleegde in 2013, in wisselende samenstelling, een reeks inbraken in voornamelijk de Haagse wijk Escamp en aangrenzende delen van Westland.

De jongens, destijds in de leeftijd van 17 tot 20 jaar, werden op 14 januari 2014 in alle vroegte van hun bed gelicht. Twee jaar later veroordeelde de Haagse rechtbank hen tot celstraffen van 136 dagen jeugddetentie tot acht jaar cel. De verdachten gingen echter in hoger beroep.

Woensdag legde de rechter de vier belangrijkste meerderjarige verdachten gevangenisstraffen op variƫrend tussen de 26 en 49 maanden. De andere verdachten, waarvan er vier destijds minderjarig waren en waarop jeugdstrafrecht wordt toegepast, hebben gevangenisstraffen of jeugddetentie gekregen van vijf tot vijftien maanden.

De straffen vallen lager uit, mede vanwege de lange duur van het proces. De inbraken werden al gepleegd in 2013, inmiddels is het zes jaar later.

Bij de inbraken zijn grote hoeveelheden sieraden, horloges en contant geld meegenomen. Bij een van de slachtoffers is zelfs voor enkele tonnen aan sieraden weggenomen. Volgens een woordvoerster van het Gerechtshof is ongeveer twintig procent van alle inbraken gepleegd in Westland, met name Poeldijk en Honselersdijk.