Archief

In Westland dit jaar 106 vluchtelingen ondergebracht

De gemeente Westland heeft volgens de jongste cijfers dit jaar 106 asielzoekers gehuisvest. Het gaat om de stand per 20 augustus, zo is vrijdag naar buiten gebracht in antwoord op schriftelijkelijke vragen van de LPF. De totale taakstelling voor 2015 is 202.

De 106 geplaatsten zijn in 42 woningen gehuisvest, waarvan 11 in 's-Gravenzande, 16 in Naaldwijk, 5 in Monster, 3 in Poeldijk, 4 in Wateringen en 3 in De Lier.

Met het oog op de toenemende druk op de woningmarkt, vroeg de LPF het college of het bij de provincie bekend is, dat Westland in de afgelopen jaren ook al 3.000 arbeidsmigranten heeft ingeschreven. In de beantwoording wordt gesteld dat het wettelijk verplichte huisvesten van vluchtelingen en het huisvesten van arbeidsmigranten niet met elkaar te vergelijken zijn. Het college moet simpelweg voldoen aan de door het Rijk opgelegde taakstelling.

Verder had de LPF uit een praktijkvoorbeeld begrepen, dat woningcorporatie Arcade in sommige gevallen positieve discriminatie zou toepassen bij woningtoewijzing aan asielzoekers. Dit wordt door het college ontkend. In een aantal gevallen worden mensen met een laag inkomen ondergebracht in een woning waarvoor een hogere huur zou mogen worden gevraagd. Daarmee loopt Arcade volgens het college in haar toewijzingsbeleid vooruit op het nieuwe rijksbeleid inzake "passend toewijzen".