Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Initiatiefnemers gympetitie: Vervelend om racistische reacties te lezen

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: zaterdag 11 januari 2020 08:41


Imen en Ahad, initiatiefneemsters van de petitie 'Vrije keuze in gymkleding', balen van de 'racistische' reacties op de publicatie van de WOS en mediapartner Omroep West. "Het heeft helemaal niet alleen maar met moslim-zijn te maken, maar het is een breder probleem", zeggen de scholieren.

'Ga terug naar je eigen land' of 'Leer eerst eens fatsoenlijk Nederlands praten', waren enkele reacties die binnenkwamen op de publicatie. Imen en Ahad vonden het pijnlijk dit te lezen, laten ze weten aan Omroep West. "Het is jammer dat mensen er meteen weer een moslimding van maken, terwijl dat niet de insteek van de petitie is. Iedereen moet zich lekker voelen tijdens het gymmen. Er zijn ook meisjes met onzekerheden of vollere kinderen die liever een lange broek of iets wijdere kleding dragen", zegt Ahad.

De leerlingen zijn vorige week de petitie gestart, omdat ze af willen van de verplichte gymkleding: een strak blauw t-shirt en een kort broekje. "We zouden liever een lange broek dragen", zeiden ze eerder deze week. "Iedereen moet zich lekker voelen tijdens het gymmen."

Online geen spelregels
Ondanks dat de scholieren meerdere argumenten benoemden voor de petitie, pikt een groot deel van de Omroep West-kijkers, -luisteraars en -lezers het moslimaspect er uit. Hoe komt dat toch, vragen wij ons af. Volgens communicatiewetenschapper Mark Deuze van de Universiteit van Amsterdam heeft het vooral te maken met het feit dat er op onlineplatformen geen spelregels zijn over hoe je met elkaar omgaat of wat je wel en niet mag zeggen.

"De praktijk laat zien dat degene die het hardst toetert, als uitgangspunt wordt gezien. Dan wordt het voor de rest die reageert, ook veel 'normaler' om onfatsoenlijke dingen te roepen. Terwijl – als je deze mensen offline spreekt – ze waarschijnlijk veel genuanceerder zouden reageren. Daarnaast leven we in een wereld waarbij er steeds meer een cultuur hangt waarbij zelfs politieke leiders, denk aan een Wilders of zelfs de president van Amerika – schokkende en ongecontroleerde uitspraken doen."

Schoolleiding
De teller van de petitie staat inmiddels op ruim 5300. De schoolleiding heeft de initiatiefneemster beloofd aan het eind van de maand te reageren op hun voorstel.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS