Archief

Ithakaprijs 2019 voor boek over buitenplaatsen Westland

Het boek Buitenplaatsen in het Westland. Met smaak en tot voordeel aangelegd heeft de Ithakaprijs 2019 gewonnen. Dit is een onderscheiding voor vernieuwend of verbindend (wetenschappelijk) onderzoek naar Nederlandse kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen. Juryvoorzitter Paul Schnabel reikte de prijs, die bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro, donderdag op kasteel Amerongen uit aan het Genootschap Oud Westland.

De jury heeft het boek uitgekozen 'vanwege de heldere beschouwing over de opkomst en de historische ontwikkeling van buitenplaatsen in het Westland, hun relatie met de opkomende tuinbouw in dit gebied en de manier waarop verbinding wordt gelegd tussen de afzonderlijke (nu verdwenen) buitenplaatsen in het Westland. (...) De inhoud van dit boek slaagt er goed in om de interesse voor dit specifieke Westlandse verleden bij een breed publiek op te wekken.'

Redactielid Harry Groenewegen is in zijn nopjes met de prijs: "Het is een enorme voldoening na heel hard werken met een grote club mensen." Volgens Groenewegen bewijst het winnen van de prijs dat een publicatie over een regionaal onderwerp ook landelijk gewaardeerd kan worden, zolang het maar goed geschreven en vormgegeven is.

Maar liefst zeven jaar lang hebben verschillende historische werkgroepen en verenigingen aan het boek gewerkt. Voor Groenewegen vormt het winnen van de Ithakaprijs een stimulans om, samen met zijn collega's, door te gaan met dergelijke publicaties. Hij denkt aan een historische reeks over bijvoorbeeld kastelen, kloosters, de adel en de Romeinen in Westland.

Categorieen:
Westland Algemeen