Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Jaaroverzicht

Jaaroverzicht

In zowel het nieuws- als het sportjaaroverzicht van WOS TV word je meegenomen langs de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar. Waar hield de regio zich mee bezig? WOS Media maakt de balans op.

Natuurlijk kun je ook online (terug)kijken:

Wat gebeurde er allemaal in 2017? De WOS zet het allemaal voor je op een rijtje, want het was weer een veelbewogen jaar. Met onder meer: Het afscheid van Sjaak van der Tak, vissterfte in de Zuidvliet in Maassluis, een gigantische vertraging in het ombouwproject van de Hoekse Lijn en het predicaat van bijzonder provinciaal landschap voor Midden-Delfland. Wil je dat allemaal achter elkaar in een video zien? Klik dan hier! Wil je het rustig teruglezen, met linkjes naar de originele artikelen van dit jaar? Kijk dan hieronder!

Oude vrouw onder vuilniswagen
In de Hoofdstraat in De Lier is een 79-jarige vrouw onder een vuilniswagen terecht gekomen. De brandweer en een ambulance zijn ter plaatse gekomen om de vrouw te helpen. Een politieman ging met haar in gesprek om de vrouw gerust te stellen in haar benarde positie. Een week later spraken ze af om samen een kop koffie te drinken en bokkepootje te eten.

Boze jongeren na aanbod 'kabouterwoningen'
De woningnood voor jongeren in Midden-Delfland deels oplossen met de bouw van zogenoemde 'Tiny houses'. Dat was het idee van politieke partij OGP. Maar een grote groep jongeren ziet dat niet zitten. Op een informatieavond in de Dorpshoeve in Schipluiden, liepen ze massaal teleurgesteld weg. Een van hen noemt de huisjes geen oplossing voor de woningnood, hij vindt het maar 'kabouterwoningen'.

Westlander in de Kamer
Westland heeft sinds maart een Tweede Kamerlid. Het is voormalig wethouder Arne Weverling. Hij stond voldoende hoog op de kieslijst van de VVD-fractie. Weverling heeft onder meer de portefeuilles glastuinbouw en telecom. Het duurde uiteindelijk tot november voordat hij zijn maidenspeech gaf. Ook raadslid Karin Zwinkels van het CDA was in de race voor het Kamerlidmaatschap, maar zij haalde niet genoeg stemmen.

Laaste trein op Hoekse Lijn
Op 31 maart van dit jaar reed de allerlaatste trein over het spoor van de Hoekse Lijn. Na 125 jaar is er een einde gekomen aan de treinlijn tussen Rotterdam Centraal en Hoek van Holland Strand. De trein moet plaats maken voor een metroverbinding. De lijn wordt op termijn doorgetrokken tot het Zeeplein aan het strand in Hoek van Holland. Al meteen na de laaste trein begon met met het afbreken van de oude lijn en het constureren van de nieuwe lijn. Ook is er een station bijgebouwd in Maassluis-Steendijkpolder. De ombouw van de lijn zou in september klaar moeten zijn, maar in de zomer kwam het bericht dat dit werd uitgesteld tot februari 2018. In december werd duidelijk dat de opening van de lijn opnieuw vertraagd is, ditmaal tot het einde van 2018. Intussen zijn reiziger aangewezen op vervangend vervoer per bus.

Bedreiger Rodenburg voor de rechter
Burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland zat dit jaar in de rechtbank. Niet als dader, maar als slachtoffer. Hij kreeg in het verleden dreigbrieven van een 58-jarige man uit Maasland. Ook wethouder De Goede werd met brieven bedreigd en de weduwe van de gemeentesecretaris werd gechanteerd. Er was na de aanhouding van de verdachte niet alleen opluchting, maar ook woede. De man werd veroordeeld tot twaalf weken cel, waarvan tien voorwaardelijk. Hij ging zonder succes in hoger beroep. Inmiddels loopt de zaak bij de Hoge Raad.

Van der Tak kondigt afscheid aan
Sjaak van der Tak kondigde in mei zijn afscheid als burgemeester van Westland aan. Opmerkelijk, want in september vorig jaar werd hij nog herbenoemd voor een nieuwe termijn van 6 jaar. Van der Tak wordt voorzitter van de landelijke tuinbouworganisatie LTO Glaskracht. Eind september werd zijn afscheid groots gevierd, met toespraken van de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. In die stad was hij eerder wethouder.

'Burgemeester' Prinsenbos met pensioen
Piet van Dreumel, wie kent hem niet. Deze zomer ging de 'burgemeester van het Prinsenbos' met pensioen. Duizenden scholieren hebben in de afgelopen jaren les van hem gehad over de natuur. Op zijn afscheid spraken collega's hem toe. Van dat afscheid zat Piet een week later nog steeds vol.
Boze boeren om weg in Midden-Delfland
De Gaagweg, de N468 tussen Schipluiden en Maasland mag door zwaar vrachtverkeer niet meer gebruikt worden. De dijk kan het gewicht niet meer hebben. Midden-Delfland wil de weg wel overnemen van de provincie, maar dan moet ie eerst worden verstevigd. De boeren voelen zich de dupe van dit politieke spel. Ze krijgen boetes voor het rijden met zware melkwagens over de weg.

Aardwarmteproject Trias Westland in volle gang
Het boren naar aardwarmte is een speerpunt in het beleid van de gemeente Westland. Er zijn al zeker vier winningslocaties operationeel. Daar wordt vanaf een diepte van de rond de 3 kilometer heet water van tussen de 80 en 90 graden naar boven gehaald. Aan de Lange Broekweg in Naaldwijk is dit jaar de zogeheten Triasboring begonnen. De naam verwijst naar de aardlaag die zich op zo'n 4 kilometer onder de oppervlakte bevindt. Daar is het water kokend heet, 140 graden. Het is voor het eerst dat er in ons land een boring naar deze diepte wordt uitgevoerd.

Discussie over geluidsniveau op feestweken
Hoe hard mag het geluid op de Westlandse feestweken staan? Dat verschilde dit jaar per kern. Een inwoner van 's-Gravenzande stapte vlak voor de feestweek daar naar de rechter en dwong een verlaging van het maximumniveau af. Even ging het verhaal, dat dit ook zou gaan gebeuren in Maasdijk en De Lier. Het ligt best moeilijk, want met het geroezemoes van alleen al het publiek kom je soms al tot aan de limiet. Een artikel in het AD over het verlagen van het geluid op alle feestweken noemde burgemeester Van der Tak op Twitter fake nieuws.

Van Ardenne waarnemend burgemeester van Westland
De 67-jarige CDA-politica Agnes van Ardenne is sinds 1 oktober waarnemend burgemeester van de gemeente Westland. De tuindersdochter, die geboren is in Maasland, was eerder staatssecretaris en minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Ook was ze van juli 2011 tot januari 2015 voorzitter van het Productschap Tuinbouw. Ze blijft tot 1 januari 2019, voor die tijd moet een nieuwe gemeenteraad een nieuwe burgemeester voor de gemeente kiezen.


Weer verzet tegen bouwplan bij Watertoren
De watertoren in Naaldwijk bleef ook in 2017 de gemoederen bezig houden. Op het plan voor de aanbouw van appartementen tegen de toren aan klinkt verzet. Direct omwonenden en erfgoedbeschermers willen het monument ongemoeid laten. Maar wethouder Rijneveen vreest, dat de toren in verval zal raken als er geen economische impuls komt. Wordt vervolgd...

Windhoos richt flinke ravage aan
Midden september werd een deel van 's-Gravenzande overvallen door een windhoos. Meerdere kwekerijen moesten het ontgelden en daar tussenin kregen enkele tientallen woningen in de Marsmanstraat het behoorlijk te verduren. Een prognose van verzekeraar Interpolis kwam voor de kassen uit op een schade van 10 miljoen euro aan vooral het glas en door wegvallende oogsten.

Wilhelminaplein in Naaldwijk vernieuwd
Het Naaldwijkse Wilhelminaplein is dit jaar stevig onder handen genomen. De operatie begon al in februari met het verplaatsen van zestien leilindes naar de voormalige Koningin Wilhelminaschool in 's-Gravenzande. Medio september werd het plein helemaal afgesloten voor een grote herinrichting. Op het Wilhelminaplein keerde de dorpspomp op zijn oorspronkeleijke plek terug. Ook kwamen er bomen, bankjes en een ander motief straatstenen op het plein. De leilindes naast Bij5 zijn verplaatst naar het hoekje Havenstraat - Dijkweg. Vlak voor Kerst werd het werk voltooid.
Schefferbos gekapt
Alle bomen van Schefferbos aan de Hoefweg in De Lier gingen dit jaar door de versnipperaar. De kap deed tal van omwonenden en natuurliefhebbers heel veel pijn. Het terrein is bestemd voor glastuinbouw. Elders in de gemeente Westland worden de gekapte 'Schefferbomen' gecompenseerd.

Werkzaamheden aan sluis gestart
Er is jaren voor geknokt en nu is het zo ver: de Monstersche Sluis in Maassluis moet binnen afzienbare tijd weer gaan functioneren als doorvaartroute tussen de Noordvliet en de binnenhaven. Het moet een belangrijke impuls voor de vaarrecreatie betekenen. Vrijwilligers gaan de sluis beheren.

Massale visstefte in Maassluis 
Er dreven in het weekend na de Furieade duizenden dode vissen in het water van de Zuidvliet, in de binnenstad van Maassluis. Na de ontdekking, heeft de gemeente samen met een visvereniging geprobeerd om zoveel mogelijk vissen te redden. De vissterfte komt door zuurstofgebrek, maar de exacte oorzaak hiervan blijkt lastig te bepalen. Gaande de week meldt het Hoogheemraadschap van Delfland dat het vervuilde bluswater van de schuurbrand in Maasland mogelijk de oorzaak van alle ellende is, maar de dijkgraaf houdt een slag om de arm. In december meldt het Maassluise college, dat de oorzaak waarschijnlijk nooit meer duidelijk zal worden. De gemeente heeft ook gekeken naar videobeelden van camera's die bij winkeliers rond de Zuidvliet aanwezig zijn. Daarop zijn geen lozingen ontdekt.

Bewoners gered uit brandend huis
De politieagent die eerder in het jaar een 79-jarige vrouw uit De Lier gerust stelde terwijl ze onder een vuilniswagen lag, ziet ditmaal een beginnende brand in Kwintsheul. Hij zette de sirene van zijn motor aan om de bewoners wakker te maken. Vervolgens stormde hij in het huis naar binnen en haalde hij de bewoners uit de woning.
November
Van der Tak heeft onrechtmatig ton aan Kwekers in de Kunst toegezegd
Vlak voor zijn afscheid als burgemeester van Westland heeft Sjaak van der Tak op eigen gezag een financiële toezegging gedaan aan cultuurorganisatie Kwekers in de Kunst. Hij beloofde een bedrag van 100.000 euro en liet vervolgens als voorschot 40.000 euro overmaken. "Een onrechtmatige betaling", zo staat te lezen in uitgegeven verklaring van het college van B en W. De Westlandse gemeenteraad heeft in keiharde bewoordingen haar ongenoegen geuit over deze praktijken van de oud-burgemeester Sjaak van der Tak. In het proces heeft Van der Tak alleen wethouder De Goeij betrokken. Zij gaat door het stof.
De grote vraag is nu wat met de toegekende 40.000 euro gebeurd. De raad wil het terug hebben, maar burgemeester Van Ardenne denkt niet dat dit kan. Het college gaat in gesprek met de cultuurorganisatie.

Midden-Delfland uitgeroepen tot bijzonder provinciaal landschap
De aanvraag voor de status Bijzonder Provinciaal Landschap werd in maart ingediend. Aan het stuk is met dan 15 jaar door vele organisaties gewerkt. Het duurde uiteindelijk even voordat het predicaat werd toegekend, want politieke partijen in de provincie vonden het keurmerk nog te vaag. Uiteindelijk werden de bezwaren weggenomen, waarna in november de vlag uit kon. De status Bijzonder Provinciaal Landschap moet ervoor zorgen dat het unieke landelijke karakter van Midden-Delfland in de drukke Randstad behouden blijft.

Eindelijk een supermarkt in Kwintsheul
De kogel is door de kerk: er komt toch nog een supermarkt in Kwintsheul. Ontwikkelaar Koorneef Retailgroep maakte eind november een eind aan het lange wachten: het wordt een Jumbo. Tot twee keer toe dit jaar roerde een groot deel van Kwintsheul zich. De super moet nog helemaal worden ingericht. In mei moeten de deuren open gaan.


Galgeweg na maanden onderhoud weer open 
De belangrijke verkeersader tussen Naaldwijk en 's-Gravenzande wordt in mei voor het eerst afgesloten. In oktober moet het werk klaar zijn, zo'n anderhalve maand later dan in eerste instantie is gepland. Tijdens de werkzaamheden worden bij de Galgebrug granaten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Er zijn zorgen over het Varend Corso Westland, dat een maand later langs diezelfde brug moet varen. Een omleiding van de botenparade zou een organisatorische ramp betekenen. Maar zover komt het niet. In september breekt opnieuw paniek uit. De werkzaamheden aan de Galgeweg duren ruim een maand langer. Omwonenden en ondernemers in de buurt zijn stomverbaasd, want lang niet iedereen is geinformeerd. Velen moesten het bericht uit de pers vernemen.

De gemeente Westland kiest vervolgens voor de 'drie-vliegen-in-een-klap-aanpak bij werk aan de Opstalweg in Naaldwijk. Er staan drie verschillende wegwerkprojecten tegelijkertijd op de agenda, zodat de weg niet om de zoveel weken dicht moet, maar in een aaneengesloten periode van vier weken dicht kan. De OCAP legt CO2-leidingen voor tuinders onder de Opstalweg aan, de provincie knapt al het kruispunt met de Galgeweg op en de gemeente gaat aan de slag om de veiligheid rond de Opstalweg en de Geestweg te verbeteren. Op 1 december kon de Galgeweg in Naaldwijk dan eindelijk weer open. Ondernemers in de Geestweg bleven nog drie weken vanaf de Opstalweg afgesloten, maar ook die weg is nog net voor de kerst weer heropend.

De Leuningjes wordt opgeknapt
Er zijn in de Westlandse politiek weinig dossiers zo vaak behandeld als het dossier van De Leuningjes in Poeldijk. Het zalencentrum is al twee jaar grotendeels onbruikbaar, nadat in oktober 2015 asbest in het gebouw werd gevonden. Na het afwegen van argumenten voor en tegen, werd begin dit jaar de sanering afgerond. Maar toen ontstond een nieuw dilemma: hoe nu verder? In december wordt een laatste een knoop doorgehakt over de toekomst van het gebouw. Een meerderheid van de Westlandse gemeenteraad wil het complex voor 1,8 miljoen euro laten opknappen, zodat het weer minimaal tien jaar mee kan. Dat gebeurt op grond van decorbouw. Ook komt er een onderzoek naar de kansen voor huisvesting van de WOS in De Leuningjes.


Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS