Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Jacht op de muskusrat bij De Zweth

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: dinsdag 17 september 2019 16:35

Foto: Rijnmond


Muskusratten zijn berucht omdat ze dijken slopen. Ze graven hele gangenstelsels in de dijk, waardoor die verzwakt raakt. Bij het buurtschap De Zweth, op de grens van Schipluiden met Rotterdam, kan dit voor grote problemen zorgen, meldt mediapartner Rijnmond.

Het is volgens Jan Verburg van Muskusrattenbeheer moeilijk te zeggen hoeveel muskusratten er precies in dit gebied wonen. "Muskusratten zwerven. En ze proberen ook andere gebieden te benaderen. Maar het afgelopen jaar hebben we hier maar één rat gevangen."

Toch is het extreem belangrijk dat het gebied regelmatig wordt gecontroleerd. "Als een rat zich hier vestigt, komt er vaak een andere rat op af. Die krijgen jongen. En die beginnen aan een graafstelsel. Dan kan er water in de dijk komen, waardoor hij modderig wordt van binnen en verzwakt."

Problemen
Het water op deze plek staat in directe verbinding met de Schie. "Als de dijk hier zou breken, loopt heel de polder onder. Als in het meest gunstige geval de A13 en het vliegveld een dag buiten werking zouden zijn, dan praat je al over een miljoenenschade. Dit gebied is een slagader voor Zuid-Holland."

Rattenvanger Peter Gronloh beseft zich dat zijn werk extreem belangrijk is. "Als wij dit niet zouden doen, dan komt heel West-Nederland in gevaar."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS