Archief
Signbiblio

Signbiblio

Kabinet wil meebetalen aan keurpunt voor vee in ferryhaven

Het kabinet is bereid de portemonnee te trekken om een keurpunt voor levend vee uit Groot-Brittanniƫ in een ferryhaven als Hoek van Holland mogelijk te maken. Dat schrijft mediapartner Rijnmond. Zo'n inspectiepost is nodig als er een harde brexit zou komen. De Britten verlaten de Europese Unie, als alles volgens plan loopt, op 31 oktober.

Het bedrijfsleven moet zorgen voor een keurpunt waar de medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit het Britse vee kunnen controleren. Tot nu toe is er geen overeenstemming bereikt, al is er wel een aanvraag ingediend. Maar het ministerie van Landbouw wil helpen.

Zolang het past binnen de Europese regels voor staatssteun wil Landbouw "onder strikte voorwaarden een subsidie verstrekken voor de inrichting van een inspectiepost en een garantiestelling op het verlies op een eventuele grondpositie". Dat schrijft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

De sector krijgt een keurpunt lastig rond, omdat er weinig levend vee uit Groot-Brittanniƫ via de havens ons land binnenkomt. Ook is er volgens Blok onzekerheid over de beschikbaarheid van alternatieve routes om vee vanuit Groot-Brittanniƫ naar de EU te brengen.

Categorieen:
Algemeen