Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage uploaden op onze website. Wij zullen deze controleren en bij goedkeuring publiceren.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Kap van ‘groene kathedraal’ hakt er in

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: woensdag 9 mei 2018 16:30

Foto: Staatsbosbeheer


De voorgenomen kap van alle populieren aan het Klinckaertspad in recreactiegebied Het Kraaiennest in Midden-Delfland houdt de gemoederen flink bezig. Voor velen kwam de aankondiging van Staatsbosbeheer afgelopen donderdag als een grote verrassing.

"De populieren moeten worden gekapt vanwege hun leeftijd. De volgroeide bomen takelen flink af en kunnen een gevaar vormen voor de bezoekers van het gebied, omdat er spontaan takken naar beneden kunnen vallen", aldus Staatsbosbeheer. In de afgelopen maanden is dit ook enkele keren gebeurd. Dat de betrokken bomen aan het einde van hun levensduur zijn, wordt evenwel tegengesproken door Aad van Uffelen van Natuurpunt Westland. "De bomen zijn kerngezond", betoogt hij.

De aankondiging van de bomenkap kwam dinsdagavond aan de orde in de gemeenteraad van Midden-Delfland. In zijn beantwoording van vragen van Niek Knaap (OGP) wees wethouder Govert van Oord er op, dat de gemeente op 12 april jl. de verlening van de vergunning heeft gepubliceerd. Hij zei het te betreuren dat in die publicatie geen aantal genoemd is, maar slechts gesproken is van "vergunning is verleend voor het kappen van populieren". Hij vond dit een tekortkoming. "Als er staat: 'kap van 250 populieren', roept dat een ander beeld op dan louter 'kap van populieren'."

De verdwijning van de 'populierenstraat' doet pijn binnen de gemeentelijke gelederen. "Onze polderarchitect spreekt van een kathedraalwerking met die grote bomen in geometrische structuren", aldus Van Oord. De kap van de populieren moet over anderhalve week beginnen. De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid heeft vanwege het huidige broedseizoen bij Staatsbosbeheer de zogeheten quick scan opgevraagd. Deze toets moet zijn uitgevoerd door een ecologisch deskundige.

'Onveilige situatie'
Staatsbosbeheer stelt, dat de bomen in het Kraaiennest voor een onveilige situatie zorgen. Voorafgaande aan deze beslissing is uitvoerig overleg gepleegd met de gemeente Midden-Delfland, gemeente Westland en vogel- en natuurverenigingen", aldus de organisatie.

Geert van Poelgeest, voorzitter van de afdeling Delfland van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, zegt de bomenkap uit de krant te hebben moeten vernemen. Ik heb Staatsbosbeheer vier dagen geleden daarover gebeld, maar nog geen reactie gehad, zei hij woensdag. Voorzitter Aad Kleijweg van het Weidevogelcollectief in Midden-Delfland is wel op de hoogte en zijn organisatie is positief over de plannen. "Wij kunnen ons er in vinden. Het is goed dat Staatsbosbeheer er iets veiligers voor in de plaats wil zetten", aldus Kleijweg. De Midden-Delfland Vereniging is juist mordicus tegen de kap, zo laat voorzitter Koos Karssen weten.

Belanghebbenden kunnen nog tot 17 mei bij de gemeente een zienswijze over de vergunning indienen, maar die heeft niet zonder meer een opschortende werking, liet wethouder Van Oord dinsdagavond weten.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Banner Evides
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS