Archief
Google StreetView

Google StreetView

Kap van bomen die te dicht op rijksweg A20 staan

Een groot aantal populieren langs rijksweg A20 zal worden gekapt, omdat zij een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid. Het gaat om de bomen aan de zuidzijde van de A20 tussen het viaduct over de Maassluiseweg tussen Maassluis en Maasland en de op- en afrit Maasdijk bij de Coldenhovelaan. Dit heeft de gemeente Westland woensdag bekendgemaakt. De kap zal komend najaar plaatsvinden.

De betrokken populieren staan deels erg dicht bij de snelweg. Door de hoge leeftijd van de bomen is er een hoog risico op afbreken en uitwaaien van levende en dode takken. Regelmatig vallen er takken op de geleiderail, de vluchtstrook en incidenteel ook op de rijbaan van de A20. De bomen moeten om die reden weg. Beplanting die tussen de bomen staat, zoals veldesdoorn, els en es, wordt zoveel mogelijk gespaard tijdens de werkzaamheden, zo is aangekondigd.



Maassluis

Ter hoogte van Maassluis is een metershoge dichte groene wal van zogenaamd bosplantsoen. Na het verwijderen van de populieren krijgt dit bosplantsoen meer licht en zal het zich naar verwachting beter ontwikkelen. Door het kappen worden enkele open plekken zichtbaar. Op deze plaatsen komen nieuwe bloeiende planten en voedselstruiken voor bijen en vlinders. Soorten zijn bijvoorbeeld meidoorn, sleedoorn, sneeuwbal en vuilboom.

Maasdijk

Ter hoogte van de bedrijven aan de Transportweg in Maasdijk is de beplanting die blijft staan, minder goed gegroeid. Zeker hier zal de toename van licht en de betere groeiomstandigheden er voor zorgen dat de ontwikkeling van de struiken sterk verbetert. Waar nodig komt er nieuwe beplanting, zodat de gesloten lijnvormige beplanting zich goed kan ontwikkelen.

Maasland en Maasdijk

Zowel bij Maasland als bij Maasdijk worden, op de locaties waar voldoende vrije ruimte is, nieuwe bomen aangeplant. Het gaat om diverse soorten grote bomen. De soorten die hiervoor gebruikt worden, zijn inheemse soorten met een grote ecologische waarde. Iepen die resistent zijn voor iepziekte, lindebomen (veel nectar voor de bijen), eiken en abelen. Ook deze bomen worden aangeplant in een flinke maat met een stamomtrek van 20/25 cm.