Archief
Archief WOS Media

Archief WOS Media

Kassenbouwer en tuinbouwconcern voor rechtbank wegens oplichting

Twee Westlandse bedrijven en vijf functionarissen van die bedrijven moeten volgende week voor de rechter verschijnen op beschuldiging van frauduleus handelen bij een bouwproject. Het gaat om een kassenbouwbedrijf uit Monster en een tuinbouwconcern uit De Lier. De rechtbank heeft er maar liefst vier dagen voor uitgetrokken.

Justitie is ruim vijf jaar bezig geweest met het onderzoek in deze zaak, waarbij het gaat om de bouw van een innovatieve kas in Dinteloord. In september 2014 werd bekendgemaakt dat "in verband met vermoedelijk frauduleus handelen" vier personen zijn aangehouden door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD). "Het gaat om de directeur van een fruitteeltbedrijf, twee directeuren van een kassenbouwbedrijf en een door het fruitteeltbedrijf ingehuurde subsidieadviseur", zo werd gesteld.

Er is onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van deze verdachten bij het vermoedelijk frauduleus aanvragen van EU-subsidie voor de bouw van een kas. De subsidie was in 2014 al gedeeltelijk uitgekeerd en het gaat om honderdduizenden euro's. Bij een reguliere inspectie van de NVWA was het vermoeden gerezen dat er sprake was van fraude. In april 2014 doorzocht haar opsporingsdienst daarom verschillende bedrijven en de woning van één van de verdachten. Daarbij werd een grote hoeveelheid administratie in beslag genomen. Onderzoek van die administratie leidde destijds tot de aanhouding van de vier verdachten.