Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Kassenbouwer fotografeert bedrijfsgeheim bij innovatieve teler

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: woensdag 27 maart 2019 14:40

Foto: Niet FutureCrops - Afbeelding door Valcenteu via Wikimedia CC


Kassenbouwer Certhon in Poeldijk heeft tegen de afspraken in bedrijfsgeheimen gefotografeerd bij de innovatieve kweker Future Crops in Poeldijk. Dat is gebeurd in 2016 en 2017, toen Certhon er klimaatkamers aanlegde. Volgens de rechtbank in Den Haag zijn daarmee afspraken over geheimhouding geschonden.

Future Crops is een nieuwe kruidenteler die werkt met het principe van vertical farming. Daarbij staan gestapelde teeltbakken in een laboratoriumachtige setting, waarbij temperatuur en licht volledig worden gecontroleerd. Telers zijn op die manier niet afhankelijk van seizoenen en hebben geen bestrijdingsmiddelen nodig. Het bedrijf investeerde de afgelopen jaren 10 miljoen euro in het ontwerp.

Certhon kreeg in 2016 de opdracht om de klimaatkamer te bouwen in het pand. Vooraf zijn afspraken ondertekend over geheimhouding rond de innovatieve processen in de teeltruimten. Future Crops betrapte medewerkers van Certhon vervolgens twee keer op het maken van beeldopnamen van de teeltruimten.

Bedrijfsgeheim
Onderhandelingen over een nadere geheimhoudingsverklaring mislukten. Future Crops stapte naar de rechter, omdat het bang is dat Certhon het materiaal gebruikt voor eigen gewin. Het bedrijf ontwikkelt zelf namelijk ook innovatieve teeltmethoden voor kruiden. De rechter oordeelt dat Certhon de afspraken heeft geschonden en dat Future Crops genoeg heeft gedaan om het bedrijfsgeheim te beschermen.

Volgens de rechter valt echter niet vast te stellen dat Certhon de gemaakte foto's gebruikt of deelt met derden. Daardoor kan ook niet worden bewezen dat Future Crops daadwerkelijk schade lijdt. De rechter legt daarom geen dwangsom op aan Certhon, zoals Future Crops eiste. Ook gaat de rechter niet mee in de eis van Future Crops dat Certhon vijf jaar lang nergens ter wereld een vergelijkbare installatie mag bouwen. Wel moet de kassenbouwer de incasso- en proceskosten van ruim 4000 euro betalen.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS