Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Kindertransporten Tweede Wereldoorlog herdacht in Hoek van Holland

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: woensdag 10 juli 2019 15:51


Een groep van achttien Joodse mensen heeft woensdag bij het Kindermonument in Hoek van Holland de kindertransporten uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hoek van Holland was de laatste stop van een reis, die vorige week maandag begon in Wenen, voordat ze op de ferry naar Londen stapten.

Vanaf de Kristalnacht in november 1938 maakten de nazi's jacht op Joden, waarbij ook veel kinderen niet werden ontzien en op transport moesten. Na onderhandelingen tussen de Engelsen en de Duitsers konden ruim 10.000 Joodse kinderen als vluchteling worden opgenomen in Engeland. Deze kindertransporten vonden plaats vanuit verschillende plaatsen, uit Berlijn Wenen, Praag en later ook Gdansk. Met de trein gingen zij naar Hoek van Holland, waar zij de boot namen naar Engeland.


De afgelopen twee weken maakten achttien Joodse mensen die reis opnieuw. Vier van hen werden als kind ook daadwerkelijk op transport gezet, de overige veertien behoren tot de tweede generatie. Bij het monument in Hoek van Holland legden zij bloemen.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS