Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Komende jaarwisseling vuurwerkverbod in Rotterdam

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: woensdag 8 januari 2020 11:23

Foto: Signbiblio 4


Er komt een verbod op het afsteken van vuurwerk in Rotterdam. Dinsdagmiddag zei fractievoorzitter van VVD Rotterdam Vincent Karremans op Radio Rijnmond dat zijn partij ook voor een vuurwerkverbod zal stemmen. Daarmee is er voor het eerst een meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad. "Hulpverleners worden bekogeld met vuurwerk en alleen al bij het Oogziekenhuis in Rotterdam kwamen achttien mensen met oogletsel binnen. En in meerdere delen van de stad werden containers en auto’s in de brand gestoken. Hier moeten we paal en perk aan stellen", zei Karremans dinsdag op Radio Rijnmond.

"De Rotterdamse meldkamer kreeg afgelopen jaarwisseling duizend meldingen binnen. Grote groepen jongeren denken de straat over te kunnen nemen, met totale veronachtzaming van de veiligheid en bewegingsvrijheid van anderen."

Volgens Karremans is een totaal vuurwerkverbod onvermijdelijk totdat er door het kabinet een landelijk verbod wordt ingevoerd voor knalvuurwerk en vuurpijlen. Daarna kan wat de Rotterdamse VVD betreft toegestaan vuurwerk ook weer in Rotterdam worden afgestoken.

De VVD in Rotterdam wil dat er op meerdere plekken in de stad professionele vuurwerkshows komen. Daarvoor moet volgens Karremans veel geld worden vrijgemaakt.

Verrast
Burgemeester Aboutaleb is verrast over de plotselinge meerderheid in de raad voor een algeheel vuurwerkverbod in Rotterdam. Tegelijkertijd hoopt hij dat het kabinet komende vrijdag een landelijk verbod afkondigt.

"De fractievoorzitter van de VVD heeft met mij contact gehad om een aantal dingen te checken over de haalbaarheid, maar als het waar is, is er hiermee voor het eerst een meerderheid voor een algeheel vuurwerkverbod. Dat zou uniek zijn voor Nederland", zei Aboutaleb dinsdagavond tegen mediapartner Rijnmond.

Als er alleen in Rotterdam een verbod komt, kunnen mensen nog wel vuurwerk kopen in de stad. De gemeentewet kan alleen het afsteken verbieden. Dat is volgens Aboutaleb te handhaven. Maar wat betreft burgemeester Aboutaleb is een landelijk vuurwerkverbod nu onvermijdelijk. Hij hoopt dat het kabinet vrijdag met maatregelen komt. "Dat betekent dan dat ook verkoop en distributie verboden zullen worden."

Aboutaleb noemt het verbod noodzakelijk geworden na alle incidenten. "Iedereen die de afgelopen jaarwisseling heeft meegemaakt heeft gezien welke rol vuurwerk speelt in het handhaven van de openbare orde. Zestig aanhoudingen, twee zwaargewonden, tientallen auto's in brand, als dat geen openbare ordeverstoringen zijn, dan weet ik het niet."

Hij gaat onderzoeken of er op veertien plekken in de stad evenementen kunnen worden georganiseerd als alternatief voor het zelf afsteken van vuurwerk.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS