Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Koolmees komt praten over Westlandse situatie arbeidsmigranten

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: zondag 11 februari 2018 12:37

Foto: WOS Media


Minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) komt maandag naar het Westland om zich te verdiepen in eventuele misstanden bij werkomstandigheden en huisvesting van arbeidsmigranten in deze regio. Hij zal spreken met onder anderen waarnemend burgemeester Van Ardenne en wethouder Rijneveen, zo heeft de burgemeester aangekondigd.

Er is in de loop van november in politiek Den Haag nogal wat reuring ontstaan naar aanleiding van een verhaal in De Telegraaf over erbarmelijke woonomstandigheden van een groep Polen. Het zou een voorbeeld zijn van veel misstanden bij arbeidsmigranten.

Wethouder Rijneveen heeft eind november een gesprek gehad met de eerste consul van de Poolse ambassade. Rijneveen heeft de gemeenteraad gemeld, dat de ambassade medio dit jaar een conferentie gaat organiseren over de omstandigheden waaronder Polen hier wonen en werken.

Ook heeft de wethouder destijds telefonisch contact gehad met minister Koolmees in het kader van vragen die in de Tweede Kamer waren gesteld naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf ('Moderne slavernij in Nederlandse kassen'). Verder heeft Rijneveen twee keer een gesprek gevoerd met de eigenaar van het daarin gewraakte uitzendbureau.

'Omgevingsanalyse'
Burgemeester Van Ardenne liet afgelopen donderdagavond weten, dat de gemeente Westland is begonnen met het maken van een zogeheten omgevingsanalyse omtrent de eventuele uitbuiting van arbeidsmigranten. Die omgevingsanalyse begint met "het horen van betrokkenen in de binnenring en vervolgens verder naar buiten", aldus de burgemeester.
"Wat opvalt, is dat er veel geschreven wordt óver ons, maar niet mét ons", overwoog Van Ardenne. Tevens erkende zij wel, dat de gemeente eigenlijk ook geen echt weerwoord op de beschuldigingen heeft en daarom wordt er nu een omgevingsanalyse gemaakt.


Actuele cijfers
Volgens de jongste schattingen werken er in Westland in het hoogseizoen in totaal zo'n 12.000 arbeidsmigranten (dit is inclusief bloemenveiling Royal Flora Holland). Van hen zijn er bijna vierduizend geregistreerd inwoner van de gemeente Westland (3.984 per 1 februari jl.). De arbeidsmigranten maken gebruik van in totaal zo'n 1.050 woningen in de gemeente.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS