Archief
Nelleke Arnout

Nelleke Arnout

Laatste schone zwanen Maeslantkering uitgezet

De laatste groep zwanen die in het noodhospitaal bij de Maeslantkering zijn opgevangen nadat ze met olie waren besmeurd door een olielek in de Botlek, zijn maandag uitgezet bij Numansdorp aan het Hollands Diep. De zwanen behoorden tot een groep van ongeveer vijfhonderd zwanen die in het noodhospitaal van Rijkswaterstaat zijn opgevangen.

Vrijwel alle opgevangen zwanen zijn terug in de natuur. Alle zwanen zijn weer gezond en olievrij. Afgelopen weken is met man en macht gewerkt de natuurlijke vetlaag van de dieren te herstellen. Veertien zwanen doen daar iets langer over; die worden opgevangen bij vogelopvang Karel Schot in Rotterdam. Rijkswaterstaat is maandag begonnen met het afbouwen van het noodhospitaal.

Het olielek ontstond op 23 juni. Al snel bleek dat ruim 600 zwanen in de Waterweg besmeurd werden door de olie. Daarop heeft Rijkswaterstaat een plan in werking gesteld om de dieren te redden. De zwanen werden opgevangen bij vogelopvang Karel Schot, vogel- en egelopvang De Houtsnip in Hoek van Holland en het overgrote deel - zo'n 400 - in het noodhospitaal bij de Maeslantkering.

Volgens Rijkswaterstaat heeft het Havenbedrijf inmiddels alle olie in het water opgeruimd. Wel gaat het schoonmaken van de vervuilde oevers en kades in het Botlekgebied naar verwachting nog enige maanden duren. Daardoor kan het zijn dat sommige zwanen opnieuw met olie worden besmeurd. Om dat te monitoren zullen ecologen de zwanenpopulatie in het gebied blijven volgen, zegt Rijkswaterstaat.