Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Lichtend voorbeeld van burgerparticipatie: zelf een seniorenflat runnen

Door: Dennis van Schie

Gepubliceerd op: woensdag 12 september 2018 13:21

Foto: Dennis van Schie


Waar de overheid de mond vol van heeft, werkt in Ter Heijde uitstekend: burgerparticipatie. Bewonersstichting HINT runt een flat met seniorenwoningen. Geen bemoeienis van zorginstellingen of andere instanties, maar alles zelf doen.

De paniek en schrik in Ter Heijde was groot, toen zorginstelling Pieter van Foreest aankondigde het flatje aan de Pietersonstraat af te stoten en te slopen. "Dit kan niet", was de stellige overtuiging van HINT (Heijdse Inspraak Nieuw Ter Heijde).  De vereniging werd omgezet in een stichting en HINT nam de flat over. 


Jan Bogaard, voorzitter van HINT, kan de uitspraken over burgerparticipatie van kabinet-Rutte II nog goed voor de geest halen. "Toen hebben wij die handschoen opgepakt; die uitdaging gaan wij aan", aldus Bogaard. Al leek de overheid onvoorbereid en heeft het ook jaren geduurd voordat het project draaide. "Ze waren nog lang niet zover om op een fatsoenlijke manier gestalte te geven aan de participerende samenleving", stelt Bogaard.

Uiteindelijk lukt het. Met medewerking van de gemeente Westland en het bijspringen van fondsen runt HINT met succes de flatwoningen met uitzicht op de Slaperdijk. Van Westland krijgt de stichting een innovatiesubsidie en leent het geld. "Wij hebben 1 miljoen euro geïnvesteerd", zegt Bogaard. 

Wat is er dan allemaal gebeurd? Acht van de twaalf woningen zijn verbouwd. Vier niet. "Doe dat maar als wij er niet meer zijn", krijgt Bogaard te horen van de betrokken bewoners. Verder is de 'schil' van het complex met alle balkons gerenoveerd, de entree is nieuw, er is een nieuwe berging en alle tuintjes zijn helemaal opgeridderd. Het vernieuwen van de lift staat nog op het wensenlijstje.

Vrijdag krijgt de flat een naam: Dijkzicht. Bedacht door drie afzonderlijke inwoners uit Ter Heijde. Zij zullen met burgemeester Agnes van Ardenne het bordje onthullen. Is HINT nu klaar met alles? Zeker niet. Zo is de stichting een offensief begonnen om weer een busje naar vissersdorp te laten pendelen. Maar er is nog meer. "Ik kan niet ontkennen dat wij verder kijken om andere projecten op te pakken. Ter Heijde moet weer op de kaart, levendig en mooi worden", zegt Bogaard. "Dit soort projecten helpen daar aan mee".


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS