Archief

Lokale partijen weigeren te buigen voor minister Slob

Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland en LPF Westland zijn niet van plan om alsnog voor de komst van een islamitische basisschool te stemmen, nu onderwijsminister Arie Slob hen daartoe oproept. GBW-fractievoorzitter Remmert Keizer: "Ik laat me never nooit de les lezen. Ik ben en blijf tegen."

Ook André van der Meer van LPF Westland stelt dat er wat hem betreft niets veranderd is: "We krijgen de keuze om voor of tegen te stemmen. Daar hebben we gebruik van gemaakt. Ons standpunt hierin is al jaren helder", zo laat hij weten aan de WOS.

Westland Verstandig neigt eveneens tegen te blijven, maar volgens fractieleider Peter Duijsens moet er nog binnen de fractie over gesproken worden. "Mocht dat het geval zijn en de andere fracties blijven ook tegen, dan hoeven we het besluit niet eens te agenderen voor aankomende dinsdag."

Mochten de drie partijen dinsdag inderdaad tegen de komst van de school blijven, dan zal de minister zelf een besluit nemen namens de gemeenteraad. Op die manier wordt de school dan alsnog opgenomen in het Plan van Scholen, zodat Yunus Emre per 1 augustus 2020 in aanmerking komt voor bekostiging vanuit het rijk.

De drie lokale partijen weigerden afgelopen dinsdag om de islamitische basisschool op te nemen in het Plan van Scholen, omdat ze vinden dat een dergelijke school niet zou helpen bij de integratie van leerlingen die veelal buitenlandse 'roots' hebben. De drie partijen hebben de meerderheid in de gemeenteraad.

Burgemeester Arends liet meteen weten door de weigering van de lokale partijen niet anders te kunnen dan de minister van Onderwijs te wijzen op zogeheten taakverwaarlozing van de Westlandse gemeenteraad. Dat heeft hij gedaan. Het besluit is namelijk in strijd met de vrijheid van onderwijs die in de grondwet is vastgelegd.

Categorieen:
Westland Politiek