Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

LTO zet vraagtekens bij weidevogelpact

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: maandag 15 oktober 2018 14:24

Foto: Teun Veldman 1


LTO Delflands Groen, de agrarische belangenbehartiger in Midden-Delfland, vraagt zich af of doorgaan met het zogenoemde weidevogelpact nog wel zinvol is. Dat staat in de toekomstvisie voor het gebied, die LTO deze maand heeft gepresenteerd. Het pact kent 'magere resultaten' en er is sprake van een 'moeizame samenwerking'.

Het weidevogelpact is in 2014 opgezet door vijf partijen, waaronder LTO, de KNNV en Vockestaert, en heeft als doel de achteruitgang van de weidevogelstand in Midden-Delfland tegen te gaan. Heel eenvoudig gaat dat dus na al die jaren nog niet. 


Zo heeft LTO Delflands Groen problemen met de telling van het aantal weidevogels in Midden-Delfland. Die zou overal op één manier gedaan moeten worden. "Helaas is dat nog steeds niet het geval en worden de verschillende wijzen van het tellen van de weidevogels door een omrekenfactor met elkaar vergeleken."

Ook zijn er bezwaren tegen een nog in te richten 'weidevogelkerngebied' in de Commandeurspolder in Maasland. Dit gebied van 23 hectare wordt ingericht als ideaal leefgebied voor vogels als de grutto, maar moet beheerd worden door boeren. "Het nu voorliggende plan betekent echter een dermate grote ingreep, dat het maar zeer de vraag is of er op termijn nog boeren zijn te interesseren voor deze grond." De inrichting van dit gebied begint overigens komende vrijdag.

LTO Delflands Groen wil daarom betere voorwaarden voor het weidevogelpact. Zo moet onder meer er gekozen worden voor maatregelen die het meeste rendement opleveren en moeten die ook voordelig zijn voor de boeren. Ook moet de samenwerking tussen de vijf partijen een stuk beter.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS