Archief

Maasdelta wil verhuurderheffing gebruiken voor duurzamere woningen

Klimaatorganisatie Urgenda en diverse woningcorporaties in Nederland, waaronder het in Maassluis actieve Maasdelta en Vestia, willen 100.000 huurwoningen duurzamer maken. Op die manier willen ze er ook voor zorgen dat de energierekening van huurders lager wordt.

Het idee is om dat te realiseren met het geld van de 'verhuurderheffing', een belasting die het kabinet sinds 2013 heft aan de woningcorporaties. Gemiddeld betalen de corporaties, volgens Maasdelta, per jaar twee maanden huur aan de Haagse schatkist. Dat zou dit jaar neerkomen op 1,7 miljard euro.

Maasdelta stelt dat dat geld eigenlijk van de huurders is. Daarom zou het in verduurzaming van hun huurhuizen moeten worden geïnvesteerd. Deze verduurzaming zou zo veel sneller en bij veel meer huizen kunnen gebeuren. Denk daarbij aan het gasloos maken van huizen en het plaatsen van zonnepanelen. Uiteindelijk bevordert die verduurzaming ook de CO2-reductie, aldus Maasdelta. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de CO2-uitstoot in 2020 met 25 procent moet zijn verlaagd.

Maasdelta zegt dit jaar en volgend jaar 23 miljoen euro verhuurderheffing aan het Rijk te betalen. Met dat geld zou ze ongeveer 1.200 woningen duurzamer kunnen maken en op het niveau van energielabel B kunnen brengen.

Categorieen:
Maassluis Duurzaam