Archief

Maasland gaat gebukt onder brandstichtingen

Zes branden in nog geen 10 dagen tijd. Volgens de buurtpreventie van Maasland kan dit geen toeval meer zijn. Sloepen, fietsen en zelfs een auto zijn al in vlammen opgegaan. De burgemeester staat op zijn achterste benen.

"Dit zijn geen incidenten meer", zegt Simon Poot van de buurtpreventie. In de nacht van maandag op dinsdag brandde een sloep aan de Trekkade helemaal uit. Ook is iets verderop aan de Boumare geprobeerd een auto in brand te steken. Het aanmaakblokje was dinsdagochtend nog te zien.

Reeks branden

De reeks branden begon op zaterdag 16 juni, toen een sloep aan het begin van de Trekkade in brand stond. De politie hield toen al serieus rekening met brandstichting. Een paar dagen later wordt aan de Zetter geprobeerd een motor in brand te steken. Afgelopen weekend branden twee fietsen op de Trekkade. Maandagochtend gaan een auto en een fiets aan de Meester Postlaan in vlammen op, en in de nacht van maandag op dinsdag dus de sloep en een poging tot brandstichting bij een auto.

De buurtpreventie onderneemt meteen actie: het aantal rondjes in de avond- en nachtelijke uren wordt opgevoerd. Ook vragen zij eventuele camerabeelden te delen met de politie. Wie er achter de branden zit? "In mijn ogen doet een Maaslander dit niet", zegt Poot. "Je steekt je eigen dorp niet in de fik".

Maar wie is het dan wel? Of is er sprake van een groep? Volgens burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland 'loopt er steeds meer ongewenst gespuis rond dat stevig aangepakt moet worden'. Hij noemt dit een opdracht voor de politie, en pleit voor meer agenten op straat. "De buurtpreventie kan het niet alleen".