Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Maaslandse boer treurt om koeien

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: donderdag 6 april 2017 16:01

Foto: Diana de Bruijn


De 68-jarige boer Jaap van Staalduinen uit Maasland heeft een zware dag. Donderdagochtend werd het grootste deel van zijn koeien afgevoerd. Dit is het gevolg van de fosfaatwetgeving. Hij heeft juist zijn koeien weggedaan om andere bedrijven in Midden-Delfland te helpen.

Nog een stuk of tien koeien zijn in de stal aan de Kwakelweg overgebleven. Ze zijn drachtig. Zodra de beesten bevallen zijn, worden ook zij afgevoerd. Van Staalduinen kan het maar moeilijk aanzien. "Ik ben er niet bij geweest, het is stervensmoeilijk."

De maatregel van staatssecretaris Van Dam wordt met scepsis bekeken in Midden-Delfland. Het gebied staat immers bekend om zijn kleinschalige veehouderij, vaak biologisch. Maar de wet maakt daar geen onderscheid in, er moeten simpelweg koeien verdwijnen omdat er te veel mest wordt geproduceerd en dat mag niet van 'Europa'.

Oude dag
De 68-jarige boer krijgt van de overheid ongeveer 1.200 euro per koe. Zo heeft hij toch nog wat geld bij elkaar voor zijn oude dag. Omdat hij ermee stopt, hoeven andere melkveehouders in de buurt minder of geen koeien te laten slachten.

Gemiddeld gezien, hebben de bedrijven in Midden-Delfland relatief weinig last van de fosfaatwetgeving. Een enkel bedrijf moet een tiental koeien laten slachten. De gemeente Midden-Delfland heeft nog een uitzondering voor de boeren in het gebied aangevraagd, maar zonder succes.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS