Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Maassluis gaat huisvuilovertreders voortaan zelf beboeten

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: woensdag 6 juni 2018 22:49

Foto: Cora Booister


De gemeenteraad van Maassluis is woensdagavond akkoord gegaan met het raadsvoorstel om bestuurlijke boetes te kunnen heffen wanneer men bijvoorbeeld vuilniszakken naast de afvalbakken plaatst, in plaats van erin.

De bestuurlijke boete heeft volgens wethouder Van der Wees meerdere voordelen. Zo mag je bij een bestuurlijke boete onderzoek doen naar de dader. Medewerkers van Team Handhaving mogen in een vuilniszak zoeken naar persoonlijke gegevens, zodat de dader kan worden achterhaald. Dit gebeurt in Rotterdam ook al, weet steunraadslid Gary Bouwer (Forum voor Maassluis). Daarmee wordt de pakkans vergroot en dat zou een afschrikwekkende werking tot gevolg moeten hebben.

In het raadsvoorstel wordt uitgegaan van het jaarlijks uitschrijven van twee- tot driehonderd boetes. Onduidelijk is hoeveel er nu worden uitgeschreven, maar de ambtelijke ondersteuning liet al weten dat er niet veel strafrechtelijke boetes zijn uitgeschreven in 2017.

Quota
Overigens mag het niet zo zijn dat men gaat werken met boetequota. Zowel Jan van der Maarel (Verenigde SeniorenPartij) als Mohammed Faris (CDA) waarschuwen daarvoor en de wethouder is het met hen eens. Extra ondergrondse containers, zoals Raoul Kleijwegt (GroenLinks) suggereerde, komen er volgens Van der Wees pas op het moment dat dit nodig blijkt. Hij vindt ook dat dit niet het moment is om die discussie te voeren.

Diverse fracties zijn wel kritisch over de druk op de handhavers. Die mag niet te groot worden. "We gaan dat in de gaten houden", besluit Johan Verhoeve (VVD).


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Banner Evides
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS