Archief
Theo van der Kraaij

Theo van der Kraaij

Maassluise holocaustherdenking druk bezocht

Tientallen mensen hebben zondagavond de holocaustherdenking in Maassluis bijgewoond. Die herdenking was op de Markt, schuin tegenover het voormalige politiebureau. Dit is de plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog twee joodse gezinnen, Van Gelderen en Coltof, naar Westerbork zijn getransporteerd. Nazaten van beide Joodse families waren bij de herdenking aanwezig.

Na de herdenking vertrok men naar de Wateringsche Sluis, waar tijdelijk monument Levenslicht werd onthuld. Elke steen in het monument is geïmpregneerd met fluorescerende pigmenten waardoor de stenen in het ultraviolet oplichten.

In 170 gemeenten in Nederland is Levenslicht te zien, ook in Westland. Daar ligt het tot zondag 2 februari op het Wilhelminaplein in Naaldwijk. Het monument in Maassluis is tot vrijdag 7 februari te bezoeken.



Auschwitz


Het is deze maandag 75 jaar geleden dat Nazi-vernietigingskamp Auschwitz door het Rode Leger werd bevrijd. De Auschwitz-herdenking wordt maandagmiddag bijgewoond door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte. Bij de herdenking zijn ook Holocaust-overlevenden aanwezig.