Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Marechaussee: 'inklimmen is levensgevaarlijk'

Door: Dennis van Schie

Gepubliceerd op: donderdag 24 oktober 2019 17:08

Foto: WOS


De Koninklijke Marechaussee doet er alles aan om een situatie als in het Engelse Grays te voorkomen. Daar zijn woensdag 39 dode Chinezen gevonden in een koelwagen. "Het is naïef als je zegt: 'nee, dat kan hier niet gebeuren'", aldus brigadecommandant Dennis de Weert van de Koninklijke Marechaussee.

Twee keer per dag vaart vanuit Hoek van Holland een veerboot naar Harwich in Engeland. Alle passagiers worden gecontroleerd. Ook vrachtwagens die vanaf het cargo-terrein de boot oprijden, onderwerpt de Koninklijk Marechaussee aan een zogenoemde honderdprocentcontrole. De reisdocumenten en identiteitspapieren worden gecheckt, de cabine wordt uitgeplozen, men trekt alle reizigers na in de politieregisters en er zijn migratiehonden die menselijke geuren opsporen.

De samenstelling van ontdekte inklimmers laat een golfpatroon zien. "Een tijdje terug waren er grote groepen, daarna individuen of met zijn tweeën. Nu gaat het om kleine groepen, met uitschieters", aldus De Weert.

De lugubere vondst van 39 lichamen in Engeland noemt De Weert 'bizar'. Het is overigens nog niet zeker dat het in Engeland om verstekelingen gaat, maar dat het inklimmen nooit zonder gevaren is, staat buiten kijf. De brigadecommandant waarschuwt voor de gevaren van het illegaal oversteken naar Engeland. "Sommige inklimmers opereren vanuit georganiseerd verband en worden afhankelijk van smokkelaars."

"Er is sprake van mensonterende omstandigheden met luchtdichte containers. Mensen krijgen geen zuurstof meer met alle gevolgen van dien." De schokkende ontdekking in Engeland zou volgens De Weert overal kunnen gebeuren, ook in Hoek van Holland. "Het is naïef als je zegt: 'nee, dat kan hier niet gebeuren'. Die risico's zijn altijd aanwezig. Daarom zitten er ook risico's aan inklimmen."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS