Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Meer weidevogels sinds start Weidevogelpact

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: zaterdag 16 april 2016 08:10


In de Woudse Polder in Midden-Delfland zijn in 2015 meer jonge vogels 'vliegvlug' geworden dan een jaar eerder. Dat blijkt uit een meting die is gehouden in het kader van het Weidevogelpact. Dit pact is bedoeld om de afname van het aantal weidevogels in het Midden-Delflandgebied tegen te gaan. De eerste resultaten werden vrijdag bekend gemaakt tijdens een symposium op het gemeentehuis in Schipluiden.

In dat kader wordt bijvoorbeeld schrikdraad geplaatst om vossen -die de jonge vogeltjes opeten- tegen te houden. Ook worden er bomen en geriefhoutbosjes gekapt en geknot om voor meer open zichtlijnen. De weidevogels hebben immers open weidegebied nodig. Sinds 1979 is dat aantal teruggelopen van 7.500 naar 4.000 hectare. In ruim 40 jaar is dit weidegebied omgezet in in recreatiegebied, bos, waterplassen, bedrijventerrein en woonwijken en is de landbouw geïntensiveerd. Mede hierdoor is het aantal weidevogels flink afgenomen.

In totaal moest voor het Weidevogelpact ook 100 hectare weidevogelnatuur terugkomen. Vrijdag heeft de provincie de laatste 20 hectare in de vrije verkoop gedaan. Het gaat om drie stukken grond in de Aalkeet Buitenpolder (Maasland), Ackerdijk-Midden en nabij de Eendenkooi (beide Schipluiden). De nieuwe eigenaren moeten het land zo inrichten dat de weidevogels er ongestoord kunnen broeden en leven.

Het Weidevogelpact is in 2014 bekrachtigd in het kader van de Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam. Hierin zijn maatregelen genomen om de aanleg van de verlengde A4 te compenseren.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS