Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Meer weidevogels waargenomen in Midden-Delfland

Door: Jim Gardien

Gepubliceerd op: vrijdag 14 oktober 2016 14:35


2016 is een opvallend goed jaar voor de kieviten, tureluurs, grutto's en scholeksters in Midden-Delfland. Dat concluderen het Agrarisch Collectief Midden-Delfland en de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert op grond van waarnemingen in het veld door de Vogelwerkgroep Midden-Delfland.

Er vlogen aanmerkelijk meer jongen uit dan in voorgaande jaren. Ook andere weidevogelsoorten deden het goed. De resultaten van de vogeltellingen van het afgelopen voorjaar worden bekend gemaakt op dinsdagavond 25 oktober bij partycentrum Onder Ons.

Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer
De goede score is mede te danken aan het nieuwe Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) dat in januari van kracht werd. Dat stelsel biedt meer mogelijkheden om boeren voor te lichten en maakt het voor agrariërs ook aantrekkelijker om aan weidevogelbeheer te doen.

Boeren die een goed resultaat boeken, krijgen voor hun inspanningen een vergoeding van de overheid. "Dat is voor hen vaak een trigger om mee te doen", aldus Martin van Holsteijn, die namens de Vogelwerkgroep de contacten met veehouders in Midden-Delfland onderhoudt. Dit jaar sloten enkele tientallen boeren zich aan bij de agrariërs die al langer aan weidevogelbeheer doen, bijvoorbeeld door later in het voorjaar te maaien om de overlevingskansen van jonge vogels te verbeteren.

Goede weersomstandigheden
De broedresultaten werden volgens Van Holsteijn verder positief beïnvloed door de voor weidevogels gunstige weersomstandigheden in het natte voorjaar. Ook telde mee dat er minder roofdieren actief waren.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS