Archief

Mesje van 50.000 jaar oud gevonden

Willy van Wingerden uit Honselersdijk heeft - zo nu blijkt - drie jaar geleden een uiterst bijzonder voorwerp gevonden. Op het opgespoten strand van de Zandmotor bij Ter Heijde vond zij in 2016 een mesje van de neanderthalers, een uitgestorven mensensoort. Na jarenlang onderzoek blijkt, dat het gereedschap maar liefst 50.000 jaar oud is. Wetenschappers zijn euforisch.

De Honselse komt bijna dagelijks op het strand om stoom af te blazen. Alle vondsten houdt zij minutieus bij in een logboek. Vondst nummer 15 is een schot in de roos. "De archeoloog naar wie ik de foto's stuurde begon meteen te zweten", blikt Van Wingerden terug.

Het stukje vuursteen is maar drie duimdiktes groot en het handvat is verpakt in berkenteer. Van dergelijke objecten zijn maar drie vindplaatsen in Europa bekend, weet archeoloog Marcel Niekus. "Wat natuurlijk heel bijzonder is, is dat het stuk zolang bewaard is gebleven onder de Noordzee."

Onderzoekers denken dat het gereedschap voor huishoudelijke zaken is gebruikt, bijvoorbeeld voor het snijden van plantenresten of het schrapen van huid.

Zeldzaam

Internationaal wordt de vondst met veel enthousiasme ontvangen. "Ontzettend zeldzaam", gaat de archeoloog verder. In die tijd was de Noordzee droog land en liepen er mammoeten, neushoorns en neanderthalers rond. "Via de sociale media en de mail komen alleen maar goede berichten binnen. Men is erg geïnteresseerd in deze vondst."

Het mesje maakt nu deel uit van de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daar is de vondst tot zeker januari te zien in de centrale hal. Willy van Wingerden is dinsdagmiddag meteen gaan kijken.