Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Metro Hoekse Lijn eind september in gebruik

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: donderdag 18 juli 2019 15:47

Foto: Twitter Hoekse Lijn


Op 30 september van dit jaar kan de metroverbinding tussen Hoek van Holland en Schiedam eindelijk in gebruik worden genomen. Dat heeft de Rotterdamse wethouder Arjan van Gils bekendgemaakt. Wel moeten de testritten in de maand augustus goed blijven verlopen, anders wordt de ingebruikname verder uitgesteld.

In de eerste weken na de ingebruikname zal de metro nog volgens een aangepaste dienstregeling rijden. Het vervangend busvervoer is de eerste weken als terugvaloptie beschikbaar. Zodra deze periode succesvol verloopt wordt overgegaan naar het rijden volgens de reguliere dienstregeling en wordt het vervangend vervoer afgebouwd.

In de afgelopen weken zijn diverse testritten gemaakt, onder meer met de metro's zelf, maar ook met goederenvervoer op het gedeelte tussen Schiedam en Vlaardingen. De testritten waren nodig om na te gaan of de beveiligingssoftware goed werkt, zodat de veiligheid gegarandeerd kan worden. Ook in de komende maanden worden er nog testritten uitgevoerd.

Ombouw
Sinds april 2017 wordt de Hoekse Lijn omgebouwd van treinverbinding naar metrotraject. Eigenlijk had de ombouw al in september van dat jaar klaar moeten zijn. Het project heeft door de vertraging zeker 90 miljoen euro meer gekost gepland. In totaal is er nu 462 miljoen euro aan uitgegeven. 

Bovendien hebben veel reizigers die voorheen gebruik maakten van de trein op het traject in de afgelopen twee jaar veel ongemak ervaren. Zo was het vervangend vervoer, bestaand uit bussen, vaak vol, te laat door files op de snelweg en werd er geklaagd over de warmte in de bussen in de zomer en een gebrek aan bushokjes in de winter.

Softwareproblemen
De vertraging van ingebruikname van de metroverbinding kwam onder meer door problemen met de software voor de spoorwegbeveiliging. Verder werden op onverwachte plekken kabels en leidingen aangetroffen en bleken de bruggen in het traject een grotere uitdaging dan gedacht. Ook nu is er nog een softwareprobleem waardoor de metro soms ineens begint af te remmen. De leverancier is bezig om de storing te verhelpen.

Het project is overigens nog niet klaar, de verlenging van de Hoekse Lijn tot aan het strand in Hoek van Holland moet namelijk nog beginnen. De ingebruikname van het laatste stukje spoor en het bijbehorende station op het Zeeplein staat gepland in 2021.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS