Archief
Louwrens Parre

Louwrens Parre

Metro mogelijk nog deze zomer in gebruik

De kans dat de Hoekse Lijn nog deze zomer gaat rijden, wordt steeds groter. Vanaf komende maandag gaat de metro volgens het zogeheten 'testbedrijf' rijden. Op die manier kan worden vastgesteld of alles goed werkt voor de ingebruikname van de Hoekse Lijn als metroverbinding.

Eerdere problemen met de beveiligingssoftware lijken te zijn opgelost, zo blijkt uit de brief van de Rotterdamse wethouder Arjan van Gils. Zodoende mogen de metrotoestellen op volle snelheid rijden en hoeft er niet, zoals eerder bedacht, 'op zicht' te worden gereden in lagere snelheid.

Wanneer de metro precies in gebruik kan worden genomen, is overigens nog niet duidelijk. Als er geen fouten worden ontdekt tijdens het testbedrijf en alle benodigde vergunningen binnen zijn, is dat mogelijk eind juli, begin augustus. Nu is er slechts een veiligheidsverklaring voor de testfase.



De ombouw van de Hoekse Lijn van trein- naar metroverbinding startte op 1 april 2017 en zou oorspronkelijk vijf maanden later klaar zijn. Sinds die tijd zijn er allerlei problemen opgedoken die de ingebruikname ernstig hebben vertraagd. Reizigers tussen Hoek van Holland en Schiedam zijn momenteel aangewezen op vervoer met bussen.