Archief
Archieffoto opening Kom in de Kas

Archieffoto opening Kom in de Kas

Midden-Delfland wacht met ballonnenverbod op VNG

Het college van B en W in Midden-Delfland voert voorlopig nog geen verbod in op het oplaten van ballonnen. Het bestuur wil eerst wachten op de model-bepaling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor de Algemene Plaatselijke Verordening. Tot die tijd blijft het huidige ontmoedigingsbeleid van kracht. Dat schrijft burgemeester Rodenburg in een brief aan de raad.

Een meerderheid van de gemeenteraad stemde in maart in met een motie, waarin het college werd opgedragen zo'n verbod te onderzoeken. Alleen Mijn Partij stemde destijds tegen, omdat er al vrijwel geen ballonnen meer worden opgelaten in de gemeente.

Daar blijkt fractievoorzitter Ed Roeling gelijk in te hebben gehad. Midden-Delfland voert nu een ontmoedigingsbeleid, waarin het bij eventuele aanvragen voor ballonnen oplaten in gesprek gaat met de initiatiefnemers over de consequenties. Dat beleid werpt zijn vruchten af. "In het laatste jaar zijn geen aanvragen ingediend", aldus Rodenburg in de brief.

Gezien de schadelijkheid van ballonnen voor het milieu, is het college overigens wel voornemens over te gaan om een verbod. Daar wordt echter nog even mee gewacht. "De VNG denkt na over het opnemen van een oplaatverbod in de model-APV."Deze wordt in de zomer verwacht. In afwachting van de update blijft ons ontmoedigingsbeleid van kracht."