Archief
Signbiblio

Signbiblio

Midden-Delfland wil Koopgarant-woningen behouden

Wethouder Wendy Renzen gaat er bij Wonen Midden-Delfland op aandringen dat deze woningcorporatie de zogenoemde Koopgarant-woningen behoudt. De corporatie wil van dit type woningen af, omdat ze mogelijk niet meer aansluiten bij haar kerntaken.

Wonen Midden-Delfland heeft dertig woningen verkocht, allemaal in Maasland, onder koopgarantie. Dit betekent dat starters, met een maximuminkomen van 55.000 euro, een woning kopen voor een verkoopprijs die 23 procent lager ligt dan de marktwaarde. Bij verhuizen koopt de corporatie de woning terug, en gaan deze opnieuw naar (lokale) starters.

De corporatie vindt zich echter niet meer de juiste partij voor het aanbieden van dit soort woningen, vooral omdat ze zwaar drukken op de begroting. Wonen Midden-Delfland moet op de balans een reservering aanhouden die groot genoeg is om alle 30 woningen tegelijk terug te kunnen kopen.

Tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad noemden vrijwel alle fracties Koopgarant een waardevol instrument en hoopten zij zelfs dat de regeling kan worden uitgebreid naar de andere kernen. Renzen zegde toe dit aan de orde te stellen in de gesprekken met de corporatie over de prestatieafspraken voor 2020.