Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Minder geld naar minima-vervoer en ontmanteling dreigt voor dierenhoekjes

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: vrijdag 27 september 2019 16:23


Inwoners van Maassluis zijn qua gemeentelijke lasten gemiddeld 60 tot 65 euro duurder uit volgend jaar. Dat blijkt uit de vrijdag gepresenteerde begroting. Er wordt volgend jaar 1 miljoen euro bezuinigd, maar waar het kan, wordt er geld gehaald uit de algemene reserves. De begroting is sluitend gemaakt en laat in 2023 zelfs een overschot van zo'n 750.00 euro zien.

Volgens wethouder Gerard van der Wees is er hard gewerkt aan de begroting om die evenwichtig te krijgen. Zo wordt er op bijna elk beleidsterrein wel wat bezuinigd. Bijvoorbeeld op de Wmo. Met uitvoeringsorganisatie ROGPlus is afgesproken om eens kritisch te kijken of en waar de kosten per cliënt verlaagd kunnen worden. De verwachting is dat dit in 2023 zo'n 150.000 euro kan opleveren.


Ook wordt er een ton bezuinigd op het zogeheten Keuzebudget Openbaar Vervoer. Het invoeren ervan gaat namelijk niet door. Wel komt er een tegemoetkoming van de gemeente in de kosten voor het openbaar vervoer beschikbaar. De gemeente verwacht dat te kunnen doen met 50.000 euro. 

Dieren delven een beetje het onderspit in de begroting, de gemeente hoopt jaarlijks namelijk 10.000 euro te kunnen besparen op de opvang van in de stad zwervende dieren te versoberen tot de minimum wettelijke taak. En de gemeente wil het beheer van twee kleine dierenhoekjes overdragen aan inwoners om zo kosten te besparen. Lukt dit niet, dan worden de twee dierenhoekjes in 2021 ontmanteld.

Net als nagenoeg alle Nederlandse gemeenten is Maassluis geconfronteerd met een aantal forse tegenvallers. Minder geld van het Rijk, oplopende uitgaven voor bijvoorbeeld de jeugdzorg, maar ook de stijgende loonkosten. Om tekorten op te vangen is een pakket van ombuigingen van ruim 1 miljoen in 2020 oplopend tot 3,1 miljoen in 2023 samengesteld.

Er wordt echter niet alleen bezuinigd, de gemeente blijft investeren. Voorbeelden daarvan zijn een extra impuls in wegonderhoud, sportaccommodaties, armoederegelingen en een zogenoemd metropolitaan fietsnetwerk om de fietsverbinding tussen Vlaardingen, Maassluis en het Westland te verbeteren.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS